quinoa

Duurzaam ingevoerde quinoa uit Peru straks in warenhuis

quinoa

Colruyt en Bio-Planet verkopen in 2018 quinoa die via een duurzame voedselketen vanuit Peru ingevoerd wordt. Voor nog twee andere duurzame voedselketens, van peulvruchten en zeewier, wordt met dezelfde partners binnen een consortium samengewerkt. Dat consortium is heel Vlaams-Brabants gekleurd, met naast Colruyt Group uit Halle de provincie Vlaams-Brabant en de KU Leuven. Ook Vredeseilanden participeert.

Een jaar geleden startten de vier partners het driejarige project Gezocht: voedsel voor de toekomst. Bedoeling was het debat rond voedsel voor de toekomst aan te zwengelen en dat vanuit de praktijk te voeden door het opzetten van drie duurzame voedselketens.

“Tegen 2050 moeten tien miljard mensen gevoed worden terwijl het huidige landbouwmodel op springen staat, de draagkracht van de planeet de limieten bereikt en het klimaatdebat volop speelt”, zegt Caroline Huyghe van Vredeseilanden. Daarom worden nieuwe en duurzame voedselketens opgezet tussen productielanden in het zuiden, te beginnen met het versterken van boerenorganisaties en lokale exporteurs, met zo weinig mogelijk tussenstappen tot de retailer.

“Internationale ketens zullen blijven bestaan aangezien de productie in Europa onvoldoende is voor de marktvraag.” Voor de voedselafdruk van producten uit het zuiden wijzen de organisaties en bedrijven erop dat het vooral de productiemethode is die de grootste impact heeft. Transport heeft maar een marginale impact. Bij de keuze van relevante producten met een lagere milieu- en klimaatimpact in het zuiden werd onder meer rekening gehouden met voedingswaarde en relevantie voor België en de EU.

Maar evenzeer voor de lokale markt. “Het uitwerken van een exportketen in het land van herkomst is vaak een hefboom voor de lokale productie.” Het resultaat van de eerste duurzame voedselketen, quinoa uit de regio rond Ayacucho in Peru, zal in 2018 in de rekken liggen.

Daarnaast wordt momenteel een aantal knelpunten weggewerkt om peulvruchten uit Tanzania te importeren en voor zeewier loopt nog studiewerk in Indonesië. Er wordt met schoolcateraars samengewerkt en jonge ondernemers worden aangezet om met de producten te innoveren.