Nieuws Vlaams Brabant Een fietshelm kan niet veilig genoeg zijn

Een fietshelm kan niet veilig genoeg zijn

Een fietshelm kan niet veilig genoeg zijn

fietshelmEr zijn al uitstekende fietshelmen op de markt. En toch houdt de zoektocht naar nog méér veilige exemplaren bedrijven en onderzoekers onafgebroken bezig. In Leuven wordt dinsdag een extra sterke helm voorgesteld die de impact van een val op het hoofd moet beperken. Diverse producten liggen op de loer om de door de KU Leuven ontwikkelde helm te commercialiseren.

De fietshelm werd ontwikkeld door onderzoekers van de departementen Werktuigkunde, Materiaalkunde en Neurowetenschappen van de KU Leuven en het UZ Leuven. “De innovaties hebben vooral tot doel om de draaibeweging van het hoofd bij een val te beperken”, zegt professor Jos Vander Sloten van het departement Werktuigkunde.

De onderzoekers voerden rotationele testen uit om de impact van een val of klap op het hoofd te bestuderen. Ze onderzochten ook hoe ze de kwetsbare slaapzone van het hoofd optimaal kunnen beschermen. Er waren ook studies over het ideale oppervlak van de helm en de optimale ventilatie om het comfort voor de fietser te verhogen. Als kers op de taart ontdekten de onderzoekers dat een bepaald soort schuim in de helm een klap extra goed opvangt. De combinatie van al deze studies leverde het prototype op van een extra sterke en comfortabele fietshelm.

Het prototype wordt dinsdag voorgesteld, in het bijzijn van medewerkers van Levenslijn. Vanuit die actie werd het onderzoek mee gefinancierd. De onderzoekers hebben contacten met diverse producenten van fietshelmen, met het oog op commercialisering.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.