Nieuws Vlaams Brabant Een op drie bedrijfsgebouwen in Zaventem staat leeg

Een op drie bedrijfsgebouwen in Zaventem staat leeg

Een op drie bedrijfsgebouwen in Zaventem staat leeg

zaventem-industrieZaventem wil een leegstandsbelasting invoeren omdat te veel bedrijfsgebouwen leeg staan. Liefst een op drie staat te huur of te koop.

Haaks op sommige haast euforische berichten dat de economische crisis stilaan opgelost raakt, staat de realiteit. Een ritje door de verschillende bedrijvenzones in Zaventem maakt dat schrijnend duidelijk. Steeds meer ondernemingen sluiten de deuren.

Naast de wankele economie spelen de mobiliteitsproblemen in de regio een nefaste rol. “Waar de Brusselse Ring jaren geleden nog als een godsgeschenk beschouwd werd, is het nu voor veel bedrijven een pijnpunt. Werknemers komen te laat door de dagelijkse files. Dat is verlieslatend voor ondernemingen en daardoor zoeken ze andere oorden op”, zegt het gemeentebestuur.

De enorme leegstand baart het gemeentebestuur zorgen. Daarom overweegt Zaventem een leegstandsbelasting in te voeren. Dat moet eigenaars aanmoedigen om sneller een huurder of koper te vinden. De leegstandsheffing zou alleen toegepast worden als een bedrijfsgebouw langer dan drie jaar leeg staat. Het bedrag hangt af van verschillende factoren, maar kan hoog oplopen.

De gemeente hoopt op die manier verkrotting en vandalisme tegen te gaan. Als voorbeeld verwijst het schepencollege naar een groot sluikstort achter een leegstaand kantoorgebouw in de Excelsiorlaan. “We zien de leegstand jaar na jaar toenemen. Daarom moeten we nu ingrijpen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.