Nieuws Vlaams Brabant Een op vijf starters kan geen eigen woning kopen

Een op vijf starters kan geen eigen woning kopen

Een op vijf starters kan geen eigen woning kopen

huis-zelfstandigenNiet alleen voor jongeren en alleenstaanden is het moeilijk om een eigen woning te kopen. Een op de vijf zelfstandigen die een privéwoning wil kopen, moet zijn zoektocht staken of grondig bijsturen. Ook al hebben ze een bloeiende zaak, door hun statuut krijgen ze van de banken geen of moeizaam een woonkrediet. Het probleem stelt zich vooral bij starters. Dat zegt Century 21 Benelux, dat een marktanalyse deed van de (potentiële) verkopen in 2016 in 182 vastgoedkantoren.

Century 21 heeft diverse kantoren in Vlaams-Brabant. Ook in onze provincie zijn vooral jonge starters slecht af. Ook al leveren ze een eigen inbreng van twintig procent, dan nog zeggen heel wat banken vaak njet. Drie op de vier gaan dan maar op zoek naar een woning uit een lagere prijscategorie. Anderen haken af of gaan naar de huurmarkt.

De voornaamste reden die zelfstandigen en vooral starters te horen krijgen van de banken is dat ze een groter risico nemen bij zelfstandigen en meer zekerheid willen. Goede bedrijfsresultaten of een behoorlijk stuk eigen kapitaal verandert die situatie niet.

“Wie nog maar enkele jaren als zelfstandige actief is, maakt nauwelijks kans op een woonkrediet”, zegt operationeel directrice Isabelle Vermeir. “Wie in de horeca of detailhandel werkt, heeft het nog moeilijker. Jonge zelfstandigen gaan dan bij kleinere banken aankloppen. Als ze uiteindelijk toch een lening krijgen, is dat vaak tegen een hogere rentevoet dan voor doorsnee ontleners.”

Het probleem wordt volgens Century 21 alleen maar groter. En dat terwijl ons land vorig jaar 103.200 starters telde.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Haren
Haren

NorthCity toont zijn contouren

HAREN - De verlaten site van kledingketen Orchestra Prémaman, aan de Haachtsesteenweg in Haren, wordt omgevormd tot een nieuwe ruimte… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.