Eerste drie gebouwen opgeleverd in Businesspark Rameis in Overijse

OVERIJSE - In het nieuwe businesspark Rameis net naast afrit 3 van de E411 in Maleizen (Overijse) heeft bouwbedrijf Mathieu Gijbels onlangs de eerste gebouwen opgeleverd. In augustus start het bedrijf met de bouw van kantoren en magazijnen voor vier nieuwe bedrijven.

Het businesspark richt zich op kleine en middelgrote ondernemingen, zelfstandigen, start-ups en producenten die hun onderneming dankzij het innovatieve en duurzame karakter van de zone naar een hoger niveau willen tillen. Het doel is dat het  bedrijvenpark volledig CO2-neutraal wordt.

Businesspark Rameis wordt gerealiseerd in samenwerking tussen de projectontwikkelaar Patrimmonia Real Estate, architectenbureau Guillissen & Roba Architectes en bouwbedrijf Mathieu Gijbels. De hele site is circa 130.000 m2 groot en zal plaats bieden aan een 30 tot 35 bedrijven. Op basis van de voorschriften van de gemeente hebben de architecten een eenvormig ontwerp gemaakt voor de gebouwen waardoor een harmonieus en stijlvol businesspark ontstaat. Mathieu Gijbels is verantwoordelijk voor de bouw van deze panden. Voor negen gebouwen is nu reeds een reserveringsovereenkomst gesloten.

De eerste drie bedrijven die zich gevestigd hebben zijn Linckx & fils (natuurlijke verf en tegels), Dakwerken Smets en Chrono Diffusion (reparatieservice voor klokken). De strikte samenwerking tussen de drie partijen bij de realisatie van het businesspark heeft de eenheid van de architectuur en stijl gewaarborgd. Het gebruik van dezelfde kleuren voor het exterieur van de gebouwen en eenheid in straat- en buitenverlichting zorgen voor uniformiteit.

Local Energy Community

Quares is aangesteld voor het parkbeheer en er is met Engie een overeenkomst gesloten om de haalbaarheid van een LEC (Local Energy Community) te bestuderen. Het plan is ontwikkeld om CO2-neutraliteit voor het gehele businesspark na te streven. Elk gebouw moet het nodige doen om CO2-neutraliteit te bereiken. Zo worden alle gebouwen voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp. Specifieke LED-lampen worden gebruikt voor de straat- en buitenverlichting.

Werkgelegenheid

In eerste instantie wordt de site ontwikkeld om productiebedrijven vanuit het centrum van Overijse naar het businesspark te verplaatsen. “Het moet een bedrijvig bedrijventerrein worden dat voor werkgelegenheid in de regio zorgt,” zegt Christelle Heynderickx van Patrimmonia Real Estate. “Rameis NV dient de vergunningsaanvraag in, maar de uitbater moet bekend en goedgekeurd worden door de gemeente Overijse. Zo heeft die zicht op wie zich er gaat vestigen en wat dat betekent voor de werkgelegenheid in de regio.”

30 tot 35 bedrijven

De verwachting is dat van de 130.000 m2 er zo’n 40.000 m2 bebouwd gaat worden in de vorm van magazijnen, showrooms en geïntegreerde kantoren. “De gebouwen worden allemaal op maat van de klant gebouwd, maar wel binnen de richtlijnen van de Gemeente Overijse zoals die door de architecten worden vertaald in de bouwplannen,” zegt Wouter Vandebosch, projectleider Mathieu Gijbels. “In totaal zullen er zich zo’n 30 tot 35 bedrijven op het bedrijvenpark gaan vestigen. Jaarlijks verwachten we gemiddeld drie à vier gebouwen op te leveren.”