frietcafe

Eerste frietcafé van België geopend aan station

LEUVEN - Recht tegenover het busstation van Leuven is er eindelijk weer een frietkot. En niet zomaar eentje: het eerste frietcafé van België. Na vijftien jaar besloot uitbater Kevin Vanderauwera zijn brasserie Etoile D’or om te bouwen. “Bij een station hoort een frituur”, zegt hij.

“Er gaat niets boven een goeie friet, lekkere saus en een fris boereke erbij”, zegt Kevin Vanderauwera. De uitbater van Etoile D’or en zijn vriendin Annick vonden het tijd voor iets nieuws, en besloten enkele maanden geleden de bekende brasserie aan het station van Leuven een make-over te geven. “Uit nostalgie”, zegt Kevin. “Ik ben opgegroeid aan het station van Leuven, en hier was altijd een frituur. Dat hoort ook zo, vind ik. Een station is een echte ontmoetingsplaats, net als een frietkot. De twee horen samen.”

En dus heet de zaal vanaf nu Frietcafé Etoile D’Or. Het ziet eruit als een frietkot met tafeltjes, maar je kan er ook gewoon aanschuiven voor een pintje of koffie. “Dat maakt de zaak heel laagdrempelig. In de brasserie vroeger sloten mensen minder snel aan als ze vrienden binnen zagen zitten, want ze voelden zich verplicht om ook een hoofdgerecht te nemen. Maar in een frietkot is dat niet. Ook een frietje of bouletje eten kan natuurlijk, maar gewoon een pintje kan even goed”, aldus Kevin.

Dagelijks proeven

Al voor de opening werd er zwaar geoefend. Want frieten bakken is een echte kunst. “Tot spijt van wie het benijdt, maar het is nu mijn job om elke dag frietjes te proeven en daar ga ik niet over klagen. Aardappelen zijn elke dag anders. De ene dag zit er bijvoorbeeld al wat meer vocht in dan de andere. Of het zijn andere soorten door verandering van seizoen. Je moet dus dagelijks proeven en je baktechniek bijstellen. Ook ons vlees houden we traditioneel, met cervela van de beenhouwerij en zelfgemaakte gerechten. De sauzen zijn te nemen aan een grote sausbar.”

De zaak opende een week geleden de deuren, tijdens de Leuvense Jaarmarkt. Meteen een zware vuurdoop, want het was enorm druk. Maar het werd een succes. De frietjes én pintjes vlogen over de toonbank. “Voor de vaste klanten is het even wennen. Zij waren het gewoon om aan tafel bediend te worden, en nu moet je aan de toonbank komen bestellen. En toch stonden ze er van dag één alweer. Ze moeten trouwens geen schrik hebben: onze jarenlange ervaring met belgische klassiekers zoals stoofvlees of videe en zelfs mosselen, zullen zeker nog aan bod komen”, aldus Kevin.

Na de reis

“Er komen ook heel veel nieuwe klanten. Je merkt dat frietjes echt geliefd zijn. Op een week tijd zag ik al mensen die nog snel een laatste écht Belgische friet kwamen eten voor ze met de trein naar de luchthaven trokken. Of klanten die hier met valiezen van een reis terug kwamen en naar hun familie belden dat ze een uurtje later opgehaald mochten worden omdat ze eerst nog een friet wilden eten. Nog snel een friet eten aan het station, het slaat duidelijk aan.”

Frietcafé Etoile D’Or is elke dag geopend recht tegenover het busstation van Leuven. Op donderdag en zaterdag zelfs tot 1 uur ’s nachts.

Stem jouw favoriete frituur tot de Beste van Vlaanderen en win een jaar lang gratis frieten. Download de Nieuwsblad-app en stem. Meer info op nieuwsblad.be/frituur