Eerste operatiezalen met video-over-IP technologie in Afrika

esaturn2

Het CHU Douera ziekenhuis in Algerije maakt in zijn operatiezalen voortaan gebruik van toptechnologie uit Leuven. "De operatiezalen zijn vernieuwd volgens de nieuwste standaarden en technieken en zijn gericht op het gebruik van minimaal invasieve chirurgie", zegt Anton Fannes van eSATURNUS uit Leuven. "Door een nauwe samenwerking met een Duitse endoscopenbouwer, geeft deze geïntegreerde operatiezaal controle over zowel medische als beeldvormende apparatuur."

Het Leuvens bedrijf eSATURNUS richt zich met zijn digitale operatiekamer concept sterk op buitenlandse markten. "Nu plaatsten we onze eerste installatie buiten de Europese grenzen", zegt Fannes. "Het CHU Douera ziekenhuis in Algerije maakt sinds kort gebruik van de twee eerste video-over-IP geïntegreerde operatiekamers. Het concept van de digitale operatiezaal draait rond het samenbrengen van informatie binnen een complexe ruimte. De goede verstandhouding tussen chirurg en staf is uiterst belangrijk voor de heelkunde. Hiervoor worden steeds meer open en transparante audio- en videoplatformen ingezet."

Die transparantie zorgt ervoor dat communicatie niet enkel met de collega’s binnen de zaal kan gestart worden, maar ook met collega’s of studenten buiten de steriele zone. "Zo wordt het ook een erg relevante tool voor onderwijs", zegt Fannes. eSATURNUS ontwikkelde hiervoor een technologie die medische inhoud snel, gericht en veilig kan verspreiden.

"Opvallend aan de installatie in Douera is het feit dat Belgische hi-tech een plaats vindt in een land waar de informatisering achter staat tegenover Europa", zegt Fannes. Waar eSATURNUS met zijn digitale operatiekamers tot nu toe voornamelijk de early adopters aansprak, blijkt nu dat het platform de maturiteit heeft om op grote schaal gebruikt te worden.