Nieuws Vlaams Brabant Eerste platoontest met semi-zelfrijdende auto’s uitgevoerd vanuit Machelen

Eerste platoontest met semi-zelfrijdende auto’s uitgevoerd vanuit Machelen

Eerste platoontest met semi-zelfrijdende auto’s uitgevoerd vanuit Machelen

platoontestVanuit Diegem, deelgemeente van Machelen, zijn woensdagmiddag 35 semi-zelfrijdende personenwagens vertrokken voor de eerste Belgische platoontest. Dat was een initiatief van verzekeringsmakelaar en risico-adviseur Aon. Bij zo’n platoontest rijden de wagens in colonne achter elkaar. De test is zonder problemen verlopen.

De auto’s reden vanuit Diegem in groepjes van vijf naar Bornem in Klein-Brabant in de provincie Antwerpen en terug. Onder de deelnemers bevonden zich ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en federaal minister voor Mobiliteit François Bellot (MR).

Met de demonstratietest wil Aon meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van rijden in semi-zelfrijdende voertuigen, uitgerust met vergaande rijtaakondersteuning. Daarnaast wil Aon in kaart brengen wat er nodig is om de zelfrijdende auto veilig te introduceren.

De testrit verliep van het hoofdkantoor van Aon in Diegem via de Brusselse Ring, de A12 en de N16 tot Bornem en weer via hetzelfde traject terug. Acht autoconstructeurs stelden auto’s ter beschikking: Audi, BMW, Mazda, Mercedes, Toyota, Volkswagen, Volvo en Tesla. Onder meer de systemen adaptive cruisecontrol (acc) en lane keeping assistsystem (lkas) werden getest.

“Ruim zeventig procent van de chauffeurs gebruikt de systemen niet op de juiste manier en kiest ze ook niet in het pakket van hun bedrijfswagen, waardoor een verbeterd veiligheidspotentieel onbenut blijft. Door meer kennis te delen en het bewustzijn te vergroten kunnen we bijdragen tot een verhoogde veiligheid”, zegt Al Pijnacker van Aon Belgium.

Aon was hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Het organiseerde in maart in Nederland al een gelijkaardige test. Ook die is toen vlekkeloos verlopen.

 

 

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.