bioincubator-arenberg-leuven_tcm22-101978-300×200

Eerste steen van nieuw onderzoekscentrum voor innovatie

Op het Wetenschapspark Arenberg in Leuven heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois woensdag de eerste steen gelegd van een nieuw onderzoekscentrum voor innovatie. Dat moet tegen september van volgend jaar resulteren in een gloednieuw slim kantoorgebouw voor Flanders Make en Sirris. Het is een investering van 10 miljoen euro.

Op een oppervlakte van 6.500 vierkante meter biedt het kantoorgebouw plaats aan 200 onderzoekers en adviseurs. Het gebouw ligt op het Wetenschapspark Arenberg tussen de toren van Imec en de gebouwen van Option, op een boogscheut van de Koning Boudewijnlaan richting autowegen E40 en E314.

Flanders Make legt zich toe op technologisch onderzoek rond mechatronica (de synergetische combinatie van mechanica, elektronica en informatica) en methodes om producten te ontwikkelen. Er waren al vestigingen in Lommel, Leuven en bij vijf Vlaamse universiteiten.

Toegangspoort

Vanaf 2018 huizen de vorsers van Flanders Make samen met onderzoekers van de KU Leuven en medewerkers van Sirris in het nieuwe gebouw. Sirris is het centrum van de Begische technologische industrie dat werd opgericht door Agoria en inmiddels werkt voor 2.300 Belgische bedrijven.

“Dit nieuwe gebouw is letterlijk de Leuvense toegangspoort voor de technologische industrie”, zegt René Branders, ceo van FIB Belgium en voorzitter van Sirris. “Het is uiterst belangrijk dat we mee zijn in de race naar Industrie 4.0, de vierde industriële revolutie. De wetenschappelijke toptalenten in dit centrum moeten dat mogelijk maken”, stelt Urbain Vandeurzen, voorzitter van Flanders Make.

Hart

Flanders Make en Sirris huren de kantoor- en laboratoriumruimtes van bouwfirma Van Roey, die eigenaar is van het gebouw. “In het gebouw wordt gebruik gemaakt van sensortechnieken om temperatuur en luchtvochtigheid continu te meten en bij te sturen”, zegt Bert Grugeon van Van Roey. In het kantoorgebouw van de toekomst worden nieuwe technieken toegepast om de kantoorruimtes te beheren.

De Leuvense schepen van Economie Mohamed Ridouani heet de bedrijven meer dan welkom in de universiteitsstad. “Jullie zitten hier in het hart van een van de slimste vierkante kilometers ter wereld.”