Nieuws Vlaams Brabant Eerste vervolging van luchtvaartmaatschappijen voor overschrijding geluidsnormen

Eerste vervolging van luchtvaartmaatschappijen voor overschrijding geluidsnormen

Eerste vervolging van luchtvaartmaatschappijen voor overschrijding geluidsnormen

Voor de allereerste keer daagt het parket van Halle-Vilvoorde luchtvaartmaatschappijen voor de correctionele rechtbank van Brussel omdat ze de geluidsnormen op de luchthaven in Zaventem overtreden zouden hebben. Het gaat om drie maatschappijen die vrachtvervoer uitvoeren en in 2014-2015 herhaaldelijk de geluidsnormen voor het landen en opstijgen geschonden zouden hebben. Een Portugese en Canadese onderneming riskeren erg kleine geldboetes.

Vliegtuigmaatschappijen die op Brussels Airport en Brucargo landen en opstijgen, moeten zich houden aan geluidsnormen. Die zijn vastgelegd in geluidsniveaus. Afhankelijk van het uur van landen of opstijgen liggen de toegelaten geluidsniveaus hoger of lager.

Overtredingen van die geluidsnormen werden tot dusver afgehandeld met administratieve boetes. En daar storen die maatschappijen zich natuurlijk niet aan. “Als we zien dat een bepaalde maatschappij op korte tijd diverse overtredingen begaat, gaan we wel optreden en vervolgen”, zegt het parket van Halle-Vilvoorde.

Vermogen

Het gaat niet om overtredingen die vastgesteld werden door geluidsmetingen. Er wordt rekening gehouden met het vermogen van het betrokken vliegtuig en het geluid dat het verondersteld wordt te maken. Op die basis kan vastgesteld worden dat er een overschrijding van de geluidsnorm geweest is.

Drie luchtvaartmaatschappijen worden nu als eerste gedagvaard: een Amerikaanse, een Canadese en een Portugese. De Amerikaanse firma kreeg finaal nog een minnelijke schikking voorgesteld.

De twee andere ontsnappen gelukkig misschien niet. Tegen de Portugese maatschappij, die drie inbreuken gepleegd zou hebben, eist het parket 30.000 euro boete. Voor de Canadese, die twee inbreuken gepleegd zou hebben, is de vordering 12.000 euro boete.

De advocaten van de Canadese maatschappij bekenden dat de geluidsnormen overschreden werden. Ze stelden dat het ging om uitzonderingen in de regelgeving. De rechtbank spreekt zich uit op 16 november.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Merchtem, Vilvoorde
Merchtem

Broers Colpan openen tweede AH

VILVOORDE - Mathieu en Gabriel Colpan hebben woensdag hun tweede Albert Heijn-franchise geopend aan het Broekplein (wijk 4 Fonteinen) in… Lees meer