Nieuws Vlaams Brabant Elektriciteitscentrale van Uniper verkocht aan Bulgaren

Elektriciteitscentrale van Uniper verkocht aan Bulgaren

Elektriciteitscentrale van Uniper verkocht aan Bulgaren

De elektriciteitscentrale van Uniper Generation Belgium in Vilvoorde valt in Bulgaarse handen. De eigenaar heeft een akkoord bereikt over de verkoop van de gasgestookte centrale aan Energy Market.

De centrale in Vilvoorde, vroeger in handen van energiereus E.on, maakte de voorbije jaren deel uit van de strategische reservecapaciteit. Met dat doel werd de installatie omgebouwd om flexibeler te kunnen worden ingezet. Een verouderde stoomturbine werd buiten werking gesteld, waardoor het vermogen van de centrale daalde van 385 MW tot 265 MW.

De nieuwe eigenaar Energy Market heeft zijn hoofdkantoor in de Bulgaarse hoofdstad Sofia maar wil uitbreiden naar West-Europa. “We hebben in eerste instantie de intentie om opnieuw deel te nemen aan de strategische reserve om zo de toekomst van de centrale te garanderen. Zonder overname zou de centrale stopgezet geweest zijn”, zegt Guy Willemot namens de Bulgaarse investeringsmaatschappij.

Het huidige contract met Elia loopt eind deze maand af. Energy Market sloot in het kader van de overname een contract met energieleverancier Advanced Power.

De tien werknemers van de centrale kunnen gewoon aan de slag blijven. Energy Market deed beloftes op het vlak van investeringen en aanwervingen. Mede daarom willen de vakbonden de overnemer alle kansen geven. Maar ze zijn ook op hun hoede. “Om niet in een doemscenario terecht te komen zoals bij de centrale in Langerlo”, zegt Jurgen Geeroms (ACV).

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.