elektriciteitsfactuur

Elektriciteitsfactuur voor kmo’s met zes procent omhoog

Kleine en middelgrote ondernemingen in Vlaanderen zullen in 2017 opnieuw meer moeten betalen voor hun elektriciteit. Grotere bedrijven zullen dan weer significant minder betalen. Dat blijkt uit de berekening van de Vlaamse energieregulator Vreg, op basis van de nieuwe distributietarieven.

De jaarlijkse stroomfactuur voor een gezin met een gemiddeld verbruik stijgt in 2017 met vijf procent of 50 euro naar 1.022,29 euro. Dat is vooral een gevolg van hogere exogene kosten in de distributienettarieven. Dat zijn kosten waar de netbeheerder geen impact op heeft, zoals de vergoeding van groenestroomcertificaten of de vennootschapsbelasting die netbeheerders sinds vorig jaar moeten betalen. Die exogene kosten stijgen met bijna twaalf procent en zorgen voor hogere distributienettarieven.

Distributienettarieven zullen in 2017 goed zijn voor maar liefst 38,5 procent van de stroomfactuur van een gezin. Dat is het hoogste percentage ooit. De prijs voor de grondstof elektriciteit zakt onder de dertig procent van de totale factuur. En van de distributietarieven is 51 procent voor rekening van die exogene kosten.

Ook voor de kmo's gaat om dezelfde redenen de stroomfactuur omhoog. Het gaat om ruim zes procent voor een gemiddelde kmo met een jaarverbruik van 50.000 kWh.

Voor industriële bedrijven daalt de factuur. Alweer wordt in Vlaanderen het grootkapitaal beschermd, ten koste van gezinnen en kmo’s.