elektrische fiets

Elektrische fiets voorzichtig alternatief voor bedrijfswagen

Vier op de tien werknemers in België vinden dat de elektrische fiets een volwaardig alternatief kan zijn voor de bedrijfswagen. Dat blijkt uit een onderzoek van Securex. De hr-dienstengroep met vestiging in Leuven denkt dat er een mentaliteitswijziging in het woon-werkverkeer gecreëerd kan worden als die mogelijkheid door meer bedrijven wordt aangeboden.

Securex liet de studie in het voorjaar uitvoeren bij 1.522 werknemers. “De verschillende soorten fietsen (stadsfietsen, elektrische fietsen en speed pedelecs) zijn vandaag voorlopig nog minder populair bij werknemers dan de bedrijfswagen. Maar dat neemt niet weg dat ze er wel open voor staan”, zegt Hermina Van Coillie van Securex.

Flexibiliteit

“Flexibiliteit krijgen om de fiets te nemen kan voor werknemers een belangrijke stap zijn om de bedrijfswagen wat vaker aan de kant te laten staan.” Uit de studie van Securex blijkt dat niet alleen de fiets aan populariteit wint. Werknemers verkiezen steeds vaker duurzame alternatieven boven de klassieke bedrijfswagen.

Van alle soorten bedrijfswagens vinden de Belgische werknemers een hybride model (57 procent) het meest aantrekkelijk. Elektrische wagens (53 procent) zijn ook aantrekkelijker dan de traditionele benzine- en diesel motoren (respectievelijk 52 en 48 procent).

De cijfers sluiten aan bij de resultaten van een onderzoek van het Vias Institute. Daaruit bleek dat de trein en de fiets terrein winnen in het woon-werkverkeer, ten koste van de auto.