stadhuis

Elf Hagelandse plattelandsprojecten krijgen 430.000 euro steun van Europa

ZOUTLEEUW - Elf Hagelandse plattelandsprojecten krijgen via het Europees programma voor plattelandsontwikkeling Leader ruim 430.000 euro steun. Het gaat om projecten in Aarschot, Bierbeek, Boutersem, Diest, Kortenaken, Landen, Lubbeek, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen en Zoutleeuw. In die laatste stad wil men van het historisch stadhuis een soort museum maken.

Een van de grote projecten, die een subsidie van 75.000 euro binnenhaalt, is de renovatie van het ontmoetingscentrum Lindenhof in Overwinden. Vorig jaar trachtte de stad hiervoor al via Leader gelden binnen te halen, maar toen ontbrak er een technisch document. Dit jaar is het wel prijs. “We gaan niet alleen werk maken van de vernieuwing van het ontmoetingscentrum zelf, maar ook van het grasveld achter het gebouw, waar iedereen terecht zal kunnen”, legt Indra Bilsen, groepshoofd Ruimte en Omgeving van de stad uit. “De aanleg van moestuintjes zorgt voor het sociaal contact tussen de bewoners en de lokale landbouwers en het binnenplein kan tegelijk gebruikt worden als een lokale markt waar de landbouwers rechtstreeks hun producten aan de inwoners kunnen verkopen.” (lees verder onder de foto)

 

Het ontmoetingscentrum en zijn omgeving in Overwinden worden aangepakt. — © if

De voorstelling van de projecten vond plaats in het historische stadhuis van Zoutleeuw en dat was niet toevallig, want de stad Zoutleeuw ontvangt eveneens 75.000 euro voor haar project ‘Getestreek, mens en landschap’. “Het historische stadhuis is vandaag onderbenut en daar willen we verandering in brengen door er een bezoekerscentrum van te maken”, zegt schepen Carl Kempeneers (CD&V). “Dat centrum heeft als doel het landschapsverhaal van dit stukje Hageland meer tot leven te brengen. Eigenlijk wordt het de uitvalsbasis voor iedereen die de streek wil verkennen.”

Een derde groot weerhouden project is ’t Hof Plus van Het Hof van Vlaanderen in Langdorp. Voor de herinrichting van de huidige werkruimte en de nieuwe keukenuitbouw van het bestaande pand ’t Hof, een dorpswinkel met bakkerij en herberg, krijgen de uitbaters een subsidie van 74.717 euro. Ook de buitenaanleg met fietsenstalling en streekeigen aanplantingen behoren tot de projectaanvraag.

Opnieuw meedoen

Met de elf geselecteerde projecten komt er een einde aan de huidige Leader-periode. “Europa gaat dit nu tot eind 2024 afwerken, maar intussen gaan wij beginnen aan een nieuwe periode. Van 2023 tot 2027 wordt een nieuw plattelandsprogramma geschreven en wij gaan met het Hageland opnieuw kandidaat zijn om te mee te doen. En we zouden graag nog drie gemeenten meenemen, zodat we opnieuw met twintig zijn. Want dat is het Hageland. We zijn een aaneengesloten grote plaats van lokale plattelandsgemeenschappen”, klinkt het.

De andere goedgekeurde projecten zijn Kort’Om in Linter, een promotiefilm van de Paardenprocessie van Hakendover bij Tienen, herstel van trage wegen in de omgeving van de kasteelsite Boutersem, de omvorming van het Amigoschuurtje tot ontmoetingsruimte van de Sint-Bernarduskring in Lubbeek, de compartimentering van het multifunctioneel scoutsheem in Averbode, de realisatie van Den Hof door Ferm Thuiszorg, waar ontmoeting en lokale producten centraal staan, het versterken van openbare ontmoetingsruimte in hartje Deurne bij Diest en het project Heen en Weer, dat Korbeek-lo en Lovenjoel wil verbinden via trage wegen in Bierbeek.