ecoob

Energiecoöperatie ECoOB ontwikkelt laadstation voor 190 elektrische voertuigen bij Hungaria Building

Energiecoöperatie ECoOB heeft, in samenwerking met de bewoners van het Hungaria-gebouw in Leuven, Syncura en CORE, een laadstation geplaatst in de parkeergarage van het gebouw. Daarmee kunnen op termijn 190 elektrische voertuigen opgeladen worden voor de bewoners en werknemers in het gebouw.

"We starten met 15 laadpunten", legt projectleider Steven Decat uit. "Naarmate meer bewoners overschakelen naar elektrische voertuigen breiden we uit tot alle 190 parkeerplaatsen van de laadstructuur voorzien zijn."

Piekbelasting beperken 

De laadpalen zijn aangesloten op een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter. De stroom ervoor wordt opgewekt via een 50kWp zonnepanelen-installatie op het dak van het Hungaria-gebouw. De energiecoöperatie neemt het energiecontract voor de gemeenschappelijke delen deels over en zal het systeem via slimme sturing beheren zodat de energie die door de zonnepanelen opgewekt wordt, optimaal kan worden ingezet.

"Vooral het beperken van de piekbelasting is de grote uitdaging als we zware en dure investeringen in ons elektriciteitsnet willen beperken", benadrukt Decat. Het Hungaria-gebouw heeft een piekbelasting van 11kWp, die via slimme sturing van het systeem binnen de perken wordt gehouden.

Samenwerking met studentencoöperatie

De energiecoöperatie werkte voor de ontwikkeling van de computersimulatie voor slimme sturing samen met studentencoöperatie CORE. "We bouwden een model voor de visualisatie van het verbruiksprofiel van laadpalen in combinatie met de zonnepanelen, verschillende types gebruikers, dynamische tarieven, capaciteitstarief en de invloed van slimme sturing", vertelt CORE-teammanager Andreas Decaluwé. "Het projectvoorstel past perfect binnen de coöperatieve visie en kernwaarden van CORE en biedt ons als net afgestudeerde ingenieurs een mooie praktijkervaring."