tpleintje Foto: jhw

Er is nu ook écht pleintje aan frituur ’t Pleintje, en dat was voor Simon het startschot om te renoveren

Het interieur van dorpsfrituur ’t Pleintje van Simon Vandenbroeck (37) in het centrum van Merchtem is helemaal vernieuwd. Maar ook het pleintje schuin over de frituur aan het Standbeeld van de Oud Soldaat werd in opdracht van de gemeente vernieuwd. “Het geeft de naam van mijn frituur een meerwaarde: er is nu een écht pleintje. Vroeger was het enkel een parking”, zegt Simon.

In 2020 investeerde de gemeente ook 15.000 euro in de vernieuwing van het bronzen standbeeld Oud Soldaat, dat al een eeuw op de Krekelendries staat en gerestaureerd werd door maatwerkbedrijf 3WPlus Werk. De heraanleg van het plein zelf kostte zo’n 100.000 euro.

“Maar niet alleen het standbeeld en het straatbeeld zijn hier vernieuwd”, gaat Simon verder. “Ook het interieur van frituur ’t Pleintje is helemaal vernieuwd. De hele inboedel ging eruit, alles werd gestript en vanaf nul terug heropgebouwd. De koelcel, toiletten, tafels, stoelen, diepvries, noem maar op: alles is nieuw.”

“Ik ben wel trots op het werk. Nu ontvang ik de klanten in een betere, moderne inrichting met een zitbank, tafeltjes en stoelen. Het is totaal niet meer te vergelijken met vroeger. Er is ook meer plaats om te bewegen, want het was hier ervoor wel wat smal.”

“Ik heb de frituur hier zes jaar geleden overgenomen en heb het volkse karakter behouden. We zijn niet alleen een dorpsfrituur, maar ook een volksfrituur waar we graag een babbeltje slaan over de hobby’s, het gezin, noem maar op. We proberen hen aan te spreken met hun naam, dat schept een heel familiale band. Ons motto is niet voor niets: Goudgele frietjes met de glimlach.

“Tijdens de jaarlijkse kermis van Merchtem, waar iedereen hier in de Feestgemeente écht naartoe leeft, organiseren we telkens een eetwedstrijd. Tijdens drie edities moesten de kandidaten die deelnamen, zo snel mogelijk tien bitterballen opeten. De winnaars kregen toen duizend bitterballen mee naar huis als eerste prijs.”

400 curryworsten

“Dit jaar dienden de kandidaten drie curryworsten zo snel mogelijk naar binnen te spelen. De snelste tijd dit jaar was 1 minuut en 18 seconden. De winnaar kreeg liefst 400 curryworsten als prijs mee naar huis. Frituur ’t Pleintje is uitgenomen op zondag alle dagen open van 17 tot 22 uur, vrijdagmiddag ook van 11.45 tot 13.15 uur.

Werk genoeg dus voor Simon, maar wat doet hij als hij toch even vrije tijd heeft? “Ik ben bestuurslid bij voetbalclub FC Cristal Boys, een heel toffe voetbalclub waar ik zelf al 20 seizoenen speel. Maar ook daar is het werk soms nooit ver weg: we hebben nu ons succesvol eetfestijn met zelfgemaakte kroketten achter de rug. We rolden meer dan 9.000 kroketten in de kantine. Het was hard werk, maar wel heel plezant in zo’n toffe compagnie.”