Esprit Bergstraat Foto: Joren De Weerdt

Esprit vraagt faillissement aan in België, 148 werknemers verliezen job

Het kledingmerk Esprit heeft maandag het faillissement aangevraagd in België, in het kader van een “omvangrijke herstructurering”. Dat blijkt uit een melding van het moederbedrijf bij de beurs van Hongkong. Vijftien winkels in ons land sluiten de deuren, alle 148 werknemers verliezen daarbij hun job, zegt vakbond BBTK.

“De wereldwijde vertraging van de economische groei, gecombineerd met een sterke stijging van de kosten van energie en logistiek, een negatief consumentenklimaat in Europa, en hoge huurprijzen voor de buitenmaatse winkels hebben het uiteindelijk onmogelijk gemaakt om de activiteiten in hun huidige structuur voort te zetten in België”, aldus de mededeling van Esprit, dat benadrukt dat de sluiting van winkels “onvermijdelijk” was. Eerder was ook in Zwitserland het faillissement aangevraagd.

“Het bedrijf focust op een omvangrijke reorganisatie en op het versterken van de activiteiten met groothandels- en franchisepartners, en op het creëren van een nieuw elan in e-commerce”, klinkt het verder nog.

De socialistische vakbond BBTK meldde eerder dat de vijftien eigen Esprit-winkels gesloten worden. Daarbij verliezen 148 werknemers hun job. Zij werden maandagavond ingelicht, en hebben meteen ook hun laatste loon gekregen. De winkels met zelfstandige uitbaters kunnen wel open blijven.

“Voor veel werknemers komt dit als een donderslag bij heldere hemel, maar een grote verrassing was het voor ons niet”, zei Inge De Beul van de vakbond BBTK maandagavond al. Eind maart kregen de Duitse en Zwitserse werknemers al dezelfde boodschap. Winkels die volgens een franchisemodel worden uitgebaat door zelfstandigen, blijven wel open, meldt De Beul.

Al langer verlieslatend
Het Hongkongse moederbedrijf Esprit Holdings Limited moest de laatste jaren grote verliezen slikken. De Beul: “In 2020, tijdens de pandemie, ging het iets beter, maar daarna ging het opnieuw pijlsnel bergaf.” In 2023 zag de volledige groep haar omzet dalen met 16 procent, goed voor zo’n 698 miljoen euro, schrijft vakblad Fashion United.Begin 2022 werd er voor het eerst sinds 2017 weer winst geboekt, al was dat tegen het einde van het jaar alweer niet het geval. In 2023 leed het bedrijf zo’n 2,5 miljard Hongkong-dollar (ongeveer 294 miljoen euro) verlies.