Nieuws Vlaams Brabant Eternit moet minder betalen voor asbestkanker

Eternit moet minder betalen voor asbestkanker

Eternit moet minder betalen voor asbestkanker

Het Brusselse hof van beroep heeft dinsdag de veroordeling bevestigd van Eternit. De schadevergoeding die door de rechtbank van eerste aanleg was opgelegd, werd wel drastisch verlaagd. Het bedrijf uit Kapelle-op-den-Bos moet de familie Jonckheere 25.000 euro betalen.

Het hof is van oordeel dat het bedrijf al sinds de jaren zeventig wist dat asbest zwaar kankerverwekkend was en niet de nodige veiligheidsmaatregelen heeft genomen om de gezondheid van zijn werknemers en omwonenden te beschermen.

De schadevergoeding van 250.000 euro die de familie Jonckheere in eerste aanleg had gekregen, wordt teruggebracht tot 25.000 euro. De familie reageert toch tevreden op het arrest. Eternit kan nog in cassatie gaan.

De echtgenoot van Françoise Jonckheere werkte zijn hele leven voor Eternit. Het gezin woonde in Kapelle-op-den-Bos. De man overleed in 1987 aan longvlieskanker. Toen Françoise in 2000 dezelfde ziekte kreeg, besloot ze Eternit te dagvaarden. Enkele maanden later overleed ze, maar haar vijf zonen zetten het geding verder. Twee van hen bezweken in 2003 en 2009 ook aan dezelfde vorm van kanker.

Het hof is van oordeel is dat Eternit wel degelijk verantwoordelijk is voor de ziekte van Françoise Jonckheere. “Minstens sinds begin jaren zeventig wist of moest het bedrijf weten dat asbest ernstig kankerverwekkend was, omdat er op dat moment al een lange lijst wetenschappelijke publicaties over dat gevaar bestond”, zegt Jan Fermon, advocaat van de familie Jonckheere. “Het bedrijf heeft niet voldoende maatregelen genomen om dat gevaar in te dijken.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Asse, Halle
Asse

5 falingen

OPWIJK/ASSE/WEMMEL/VORST/HALLE - De ondernemingsrechtbank van Brussel heeft 4 bedrijven en een vzw failliet verklaard.  Lees meer