Nieuws Vlaams Brabant Europa stemt in met klimaatplannen van achttien gemeenten

Europa stemt in met klimaatplannen van achttien gemeenten

Europa stemt in met klimaatplannen van achttien gemeenten

De Europese Commissie keurde de klimaatactieplannen van achttien Vlaams-Brabantse gemeenten goed. De provincie Vlaams-Brabant en Interleuven hebben die gemeenten daarin actief en met succes begeleid vanaf de ondertekening van het burgemeestersconvenant tot de Europese goedkeuring.

“Door onze gecoördineerde aanpak en gezamenlijke werkwijze keurde de EU de klimaatplannen van de achttien gemeenten officieel goed”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Leefmilieu. “Het totaal komt nu op 54, want 36 gemeenten hadden al langer een goedgekeurd actieplan.”

Het gaat om de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Bertem, Bever, Boortmeerbeek, Boutersem, Herne, Huldenberg, Landen, Lennik, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Meise, Ternat, Tienen en Wezembeek-Oppem.

Financiering

Onder impuls van de provincie ondertekenden 60 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten het Europese burgemeestersconvenant. Daarmee engageerden zij zich om concrete maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot op hun grondgebied met minstens twintig procent te verlagen tegen 2020.

De Vlaams-Brabantse klimaatgemeenten plannen samen acties. Dat gaat van het samen aankopen van dak-, vloer- en muurisolatie, elektrische fietsen en voertuigen en de uitbreiding van fietsinfrastructuur over premies voor pv-panelen en zonneboilers, energiezuinige openbare verlichting en de verlaging van het energieverbruik in openbare gebouwen tot het stimuleren van lokale hernieuwbare energieproductie en het vergroenen van de bebouwde omgeving.

De goedkeuring van de klimaatactieplannen opent ook mogelijkheden voor financiering door Europa. De Europese Unie geeft steeds meer subsidies aan lokale besturen, die een goedgekeurd actieplan hebben in het kader van het burgemeestersconvenant.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.