Evelien Coppens van Lilalou Biscuits. Foto's: Evelien Coppens Evelien Coppens van Lilalou Biscuits. Foto's: Evelien Coppens

Evelien Coppens van Lilalou Biscuits staat in finale van ‘Strafste Onderneemster Vlaams-Brabant’

De zoektocht naar Dé strafste onderneemster van Vlaams-Brabant nadert zijn ontknoping. Aan de hand van een persoonlijk portret stellen we deze week de vijf genomineerden voor. Vandaag: Evelien Coppens, zaakvoerster van Lilalou Biscuits uit Dilbeek. "Ik wil later geen spijt hebben dat ik mijn droom geen kans heb gegeven, net dat motiveert me om iedere dag mijn bedrijf verder uit te bouwen."

Onderneemster Evelien Coppens is de vrouw achter Lilalou Biscuits, een merk dat gezonde tussendoortjes produceert die alleen uit natuurlijke ingrediënten bestaan. Ze stampte haar eigen bedrijf zo’n vijf jaar geleden uit de grond en nam een vliegende start. Ze werd in 2019 door Unizo uitgeroepen tot ‘Vlaams-Brabantse starter van het jaar’. “Ik ben iemand die van nature er volledig voor wil gaan”, zegt ze. “Als ik spring, dan is dat met volle overgave.”

Lees ook: Dit zijn de vijf genomineerden voor dé Strafste Onderneemster van Vlaams-BrabantCoppens had een carrière van twintig jaar in sales en marketing bij grote bedrijven in de voedingssector achter de rug toen ze haar eigen onderneming opstartte. Haar twee kinderen, Lila en Wout, waren toen haar drijfveer om de sprong te wagen. “Toen ik zwanger werd, begon ik kritischer naar voeding te kijken”, vertelt ze. “Als ze ouder zijn, geven we onze kinderen twee tussendoortjes mee naar school: een stuk fruit en een koek zonder vulling of chocolade. Fruit is niet moeilijk, maar ik zocht naar lekkere en voedzame koekjes. Die vond ik zelfs niet in de biowinkels. De meeste koeken zijn op basis van tarwe, maar ik was op zoek naar vezelrijke en voedzamere granen zoals haver, spelt of kamut.”

Zoek- en leerfase van twee jaar

“Ik vond gezondere koeken wel online, maar die waren voor volwassenen en dus niet afgestemd op de noden van kinderen”, gaat ze verder. “Ik merkte dat ik niet de enige was. De ouders aan de schoolpoort zaten met hetzelfde probleem.” Haar zoektocht ving bot en toen ontstond het idee om zelf een merk uit de grond te stampen, maar voor de lancering in 2019 ging een lange periode van onderzoek aan vooraf. “Ik klopte aan bij de UGent om antwoord te krijgen op de vraag wat de ideale koek is voor schoolgaande kinderen. Die zoek- en leerfase nam zo’n twee jaar in beslag. Ik deed een marktonderzoek en praatte met productontwikkelaars, diëtisten en kinderartsen.” Vervolgens nam ze een bakker en productontwikkelaar onder de arm en ontwikkelden ze samen een zestal recepten die ze uittesten bij het doelpubliek.

Vliegende start

In 2019 gingen de eerste Lilalou-koekjes, een met haver en granen en een met haver en kokos, over de toonbank. Nog geen vijf jaar later bieden zo’n 700 verkooppunten in België en Luxemburg de gezonde en suikerarme koekjes van Coppens aan. Er zijn inmiddels ook twee nieuwe smaken bijgekomen: chocolade en framboos. Lilalou kende een vliegende start en ook de toekomst klinkt veelbelovend. “Ondertussen zijn de koekjes beschikbaar in biowinkels en supermarkten in België en momenteel zijn we contacten aan het uitbouwen in Nederland, Frankrijk en de Scandinavische landen zodat we binnenkort ook die markt kunnen betreden.”

De kans om Strafste Onderneemster van Vlaams-Brabant te worden heeft Coppens naar eigen zeggen te danken aan haar duidelijke visie en strategie. “Lilalou werd snel opgemerkt omdat veel ouders op zoek waren naar een gezond tussendoortje voor hun kinderen. Daarbij probeer ik een maatschappelijk probleem aan te pakken door verantwoorde en gezonde alternatievven aan te bieden. De bedoeling met Lilalou is om zinvol te ondernemen en bij te dragen aan een beter en evenwichtig voedingspatroon. Ik wil later geen spijt hebben dat ik mijn droom geen kans heb gegeven, net dat motiveert me om iedere dag mijn bedrijf verder uit te bouwen.”

Je kan je stem voor Evelien of een van de andere onderneemsters uitbrengen tot en met 3 maart via deze link.