braderij Halle Foto: idh

Extra pop-upwinkels openen voor vier dagen Braderie in Halle: “We willen mensen warm maken om te ondernemen”

De Halse handelaars en horeca-uitbaters halen tijdens de vierdaagse Braderie in het Halse stadscentrum opnieuw alles uit de kast om bezoekers te laten genieten van vier dagen shoppingplezier. Lege winkelpanden worden tijdelijk opgevuld met enkele pop-ups waarbij de uitbaters zo even van het ondernemersschap kunnen proeven.

“Onze jaarlijkse Braderie is en blijft in de eerste plaats een winkelfeest. Van donderdag 27 juni tot en met zondag 30 juni zijn er in avant-première koopjes te scoren maar er valt ook allerlei randanimatie te beleven”, vertelt Johan Servé (Vooruit), schepen van Lokale Economie. “Deze keer heeft een werkgroep van de Raad voor Lokale Economie samen met de dienst Lokale Economie van de stad het programma uitgewerkt. Niemand hoeft zich de komende dagen te vervelen.”

Op het Cardijnplein draait alles rond fietsen. Je zal er bijvoorbeeld een eenwieler kunnen testen maar ook rijden op allerlei gekke fietsen. In de Molenborre is gezorgd voor een kinderparadijs met springkastelen, megaspelen en een schminkstand. In de winkelstraten zelf kan je straatmuzikanten tegenkomen. Op zaterdag en zondag staan er ook artisanale kraampjes opgesteld langs de Brusselsesteenweg.

Op de Beestenmarkt en op de Bergensesteenweg zijn er zaterdag en zondag doorlopend muziekoptredens. Zondag 30 juni start er om 11 uur een gratis inwonersdrink in het Albertpark met optredens van Laura Lynn en Gene Thomas. Gezinnen met kinderen kunnen op zondag op ‘beestige zoektocht’ in de stad met start om 15 uur en 17 uur op de Grote Markt. De stad zelf steekt de hele zomer in vrolijke kleuren met banners, aangeklede vuilnisbakken en zeildoeken op afsluitingen.

Pop-ups

“Omdat er inderdaad wat leegstand is in de stad, pakken we dit jaar uit met enkele pop-upwinkels in het stadscentrum”, zegt Johan Servé. “Dit vergroot het winkelplezier en we geven jonge ondernemers zo een kans zich te tonen. De stad betaalt voor hen eenmalig een maand de huur van een winkelpand.”

Het gaat onder meer om sneakershop Sam’ply Sneakers van Lembekenaar Samuel Bruno, een winkel met zelfgemaakte honingproducten van Weyns Honing, Kay Depreter uit Gooik toont haar zelfgemaakte juwelen met Fonckel, Finn Zeppelin is een shop met kinderspullen en Paulette toont haar webcollectie met kleding en schoenen live.

“Uit overleg met de ondernemersorganisatie Unizo bleek dat er best wel wat jonge ondernemers zin hebben om met een eigen zaak te beginnen in Halle, maar ze durven de stap niet goed zetten”, zegt Johan Servé. “Nu kunnen ze na een maand evalueren en ontdekken of het iets voor hen is. Door hun huurgeld te betalen, nemen we al een belangrijke barrière weg.”

Win je Zaak

“Deze actie staat helemaal los van Win Je Zaak waarmee ondernemers na het indienen van een echt businessplan een jaar lang de huur van een winkel in de stad, een reclamebudget en startersbegeleiding kunnen winnen. Dit loopt met vallen en opstaan”, vertelt Johan Servé. “Van de eerste lichting twee jaar geleden zijn er nog steeds drie van de vier winkels open. Van de tweede lichting vorig jaar blijven er na een half jaar van de vier starters nog twee over.”

Lees ook: Drie winnaars van Win Je Zaak gestart, in december volgt nog vierde winkel

“De uitbater van de viswinkel heeft een moeilijke periode achter de rug. Hij engageert zich om vanaf de braderie opnieuw van start te gaan. De uitbater van ‘Lotj a moe goen’ – een rageroom waarbij je allerlei voorwerpen kon stukgooien om je af te reageren en waar je bijlen kon gooien –ging dicht na klachten van buurtbewoners. We bekijken nu hoe we het reglement kunnen aanpassen om vlotter te kunnen werken.”

Tijdens de Braderie kan je gratis parkeren gedurende de vier dagen in de rode en groene parkeerzones. In de blauwe zone kan je drie uur gratis parkeren als je de parkeerschijf legt. Op donderdag en zaterdag rijdt er ook een gratis shuttlebus tussen de parking Nederhem en het stadscentrum. Door de Braderie geldt er in het stadscentrum een aangepaste verkeersregeling.