Fietsatelier d’Ontmoeting Herent Foto: mdt

Fietsatelier begeleidt nieuwkomers die niet kunnen fietsen: “Twee fietsen zijn speciaal ontworpen om je te laten wennen”

Fietsatelier d’Ontmoeting werd op zaterdag 24 juni officieel geopend. Het project moet ervoor zorgen dat vluchtelingen die in Herent verblijven en niet kunnen fietsen bijgestaan worden. Ook mensen met beperkte financiële middelen kunnen er terecht. Zo kan je er fietslessen volgen, fietsen lenen, maar ook zelf aan een fiets sleutelen.

Een groep enthousiaste amateurfietsenmakers begon vorig jaar na een fietsinzamelingsactie voor vluchtelingen, opgezet door de fietsersbond van Herent, met het herstellen en opmaken van de geschonken fietsen. Onder het motto ‘een fiets voor iedereen’ kunnen de bewoners nu beschikken over een fiets. “We voeren herstellingen uit, leren mensen fietsen en wanneer ze het kunnen, zorgen we voor verdere begeleiding”, zegt initiatiefnemer Peter Verstraeten. “Ook voor de bewoners van het Lokaal Opvang Initiatief stellen we een twintigtal fietsen ter beschikking. We proberen te werken met goede fietsen, maar kochten ook zelf materiaal aan om lessen te geven.”

 

 

Zo kochten de initiatiefnemers onder meer oude fietsen op om de pedalen eraf te halen. “Die zetten we in om mensen eerst te leren stappen met de fiets”, gaat Peter verder. “De volgende stap is leren peddelen, daarna volgt fietsen. Het is belangrijk dat de personen die nog maar net kunnen fietsen een degelijke fiets hebben die ze kunnen vertrouwen. Daarvoor hebben we ook twee nieuwe fietsen gekocht bij vzw Velo, en die zijn speciaal ontworpen om je te laten wennen. Met de steun van het Celina Ramosfonds van de Koning Boudewijnstichting konden we de fietsen aankopen. We zijn echt erg tevreden met de realisatie van het project. Iedereen die wil, is van harte welkom.”

 

 

Ook burgemeester Astrid Pollers (N-VA) kan het initiatief wel smaken. “Dit is zeker een meerwaarde voor onze gemeente, omdat je er niet bij stilstaat dat sommige nieuwkomers nog niet kunnen fietsen”, aldus de burgemeester. “Dit is een hele gemakkelijke instap om de vrijheid te verwerven om zo met een eventueel aangepaste fiets nog zelfstandiger te zijn. Een fietscafé is een droom waar naar gekeken moet worden. Dat gaat dan niet alleen over een ontmoetingsplek waar men ervaringen kan delen, maar ook over fietstochtjes waarbij mensen leren wat er moet gebeuren in noodsituaties of over een plek waar je altijd geholpen kan worden”, besluit Pollers.