Fietssnelweg Leuven-Brussel moet meer pendelaars lokken

CHIPS2

De provincie Vlaams-Brabant lanceert een project om de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel attractiever, veiliger en herkenbaarder te maken. Er komen innovatieve campagnes om meer pendelaars te overtuigen om voor de snelle fietsverbinding te kiezen.

De inspanningen maken deel uit van het Europese project CHIPS, cycle highways innovation for smarter people transport and spatial planning. Ofte fietssnelwegen voor slimmer personenvervoer en ruimtelijke ordening. De provincie Vlaams-Brabant, die het project coördineert, en partners uit Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk gaan ervan uit dat  de uitbouw van snelle fietsverbindingen in Europa veel meer pendelaars op de fiets kan krijgen.

We hebben, samen met alle andere provincies, al een uniforme bewegwijzering voor fietssnelwegen in Vlaanderen ontwikkeld", zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Mobiliteit. "Nu gaan we onze aanpak verder ontwikkelen om van fietssnelwegen een Europees succesverhaal te maken."

Op de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel worden tussen 2016 en 2018 innovatieve maatregelen genomen om de route aangenamer en meer gebruiksvriendelijk te maken. Zo wordt de hele route uitgerust met het logo en routebegeleidingshulpmiddelen, rustpunten, infopunten en signalisatie. Er komen ook campagnes die de fietssnelweg een sterk imago geven en automobilisten moeten verleiden om voor de fiets te kiezen.

De provincie Vlaams-Brabant werkt voor het project samen met vijf gemeenten (Leuven, Herent, Kortenberg, Zaventem en Machelen) en enkele andere partners zoals Flanders Bike Valley. Het wordt voor een deel gefinancierd door het Europese subsidieprogramma Interreg Noordwest-Europa. Het totale budget bedraagt 4,51 miljoen euro. Vlaams-Brabant investeert 185.000 euro in de verbetering van de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel.