Files kosten ondernemers 2 miljoen euro per dag

FILEE40LEUVENTwee zware ongevallen in amper vier dagen legden het verkeer op autowegen in Vlaams-Brabant helemaal stil. Zowel de Brusselse binnenring als de E19 werden telkens 16 uur afgesloten. Twee onoplettende truckers (van wie een dronken) veroorzaakten samen een verkeersinfarct van 32 uur. Die files kosten ondernemers 2 miljoen euro per dag. Dat berekende het Leuvense studiebureau TML, Transport Mobility Leuven.

Het begon met een vrachtwagen die inreed op een file in Strombeek-Bever. De gevolgen waren hallucinant: brandende vrachtwagens maakten elke passage op de Brusselse binnenring onmogelijk. Het wegdek was compleet vernield over 300 meter.

Nog geen vier drie dagen later werd de E19 vanaf de aansluiting met de Brusselse ring afgesloten in de richting van Antwerpen omdat een gekantelde tankwagen gevaarlijke producten vervoerde. De op- en afritten in Vilvoorde en Zemst gingen onherroepelijk dicht. Nu blijkt dat de chauffeur gedronken had.

Reacties na zoveel fileleed konden niet uitblijven. Voka vraagt meer maatregelen voor een vlotte mobiliteit. Woordvoerder Tom De Meyer verwijst naar het grote belang van de verbinding tussen Brussel en Antwerpen, onder meer door transport van en naar de Antwerpse haven.

De werkgeversorganisatie pleit voor het verbeteren van het wegennet en het wegwerken van missing links zoals de propvolle ring rond Brussel. Voorts ziet Voka heil in meer technologische weginfrastructuur, zodat het verkeer slimmer kan worden omgeleid, en een mobiliteitsbudget voor de burger.