Nieuws Vlaams Brabant Financiële steun voor tien projecten van handelskernversterking

Financiële steun voor tien projecten van handelskernversterking

Financiële steun voor tien projecten van handelskernversterking

De provincie Vlaams-Brabant geeft 97.886,88 euro steun aan gemeentelijke projecten die de handelskern moeten ondersteunen. Het gaat om tien projecten in negen gemeenten: Londerzeel, Leuven, Lubbeek, Zaventem, Sint-Genesius-Rode, Aarschot, Halle, Wemmel en Haacht.

“Uit de gemeentelijke feitenfiches detailhandel, die de Vlaamse provincies jaarlijks bezorgen aan hun gemeenten, blijkt dat het steeds moeilijker wordt om de leegstand in de handelskernen tegen te gaan. Nochtans is detailhandel een belangrijke voorwaarde voor een levendige dorps- of stadskern”, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor Economie. “Daarom ondersteunen we met ons subsidiereglement gemeenten die initiatieven nemen om kernen levendig te houden.”

Beleidsvisie

Drie gemeenten ontvingen steun voor investeringen in een beleidsvisie op de handelskern. In Aarschot wordt gewerkt aan een horecabeleidsplan. De provincie steunt de analysefase met 12.500 euro. De Grote Markt en de Bonewijk worden gepositioneerd als belevingsplaatsen.

Leuven breidt het detailhandelsplan uit. Voor alle winkelgebieden zal de stad een ontwikkelingsvisie vooropstellen. Hiervoor krijgt Leuven 12.500 euro. Zaventem maakt een globaal circulatieplan. Er wordt werk gemaakt van een specifieke bewegwijzering naar parkeermogelijkheden in de centra. Zaventem ontvangt 2.822,22 euro.

Bereikbaarheid

Drie gemeenten investeren in de omgevingskwaliteit en de bereikbaarheid van hun dorpskern. In Linden, deelgemeente van Lubbeek, moet een reorganisatie van het verkeer en de heraanleg van het centrum als terrassenzone leiden tot een verkeersvrij dorpsplein. Om de bereikbaarheid van de handelaars te garanderen worden voor de klanten veertig nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd. De provincie geeft 12.500 euro aan dit project.

Ook het dorpscentrum van Sint-Genesius-Rode wordt heraangelegd. Het gemeentebestuur ontvangt 12.500 euro voor de herinrichting en de uitbreiding van de huidige parking. Londerzeel gaat investeren in een parkeergeleidingssysteem dat winkelende klanten rechtstreeks naar de dichtstbijzijnde parking met vrije parkeerplekken moet leiden. Londerzeel ontvangt 12.500 euro voor dit systeem.

Cadeaubon

Vier gemeenten hebben concrete acties en projecten om de handelskern te versterken. Londerzeel gaat de middenstand extra steun bieden. Met een cadeaubon wil het gemeentebestuur de zichtbaarheid van de lokale ondernemer verhogen. De provincie geeft 3.625 euro aan dit project. Wemmel zet ook in op cadeaucheques. Er zal gewerkt worden met elektronische cadeaucheques die uitgebracht worden op een fysieke kaart in de vorm van een bankpas. De provincie geeft 9.189,66 euro aan dit project.

Halle ontvangt steun voor de uitvoering van enkele acties uit hun plan voor een aantrekkelijk commercieel centrum. Zo zet de stad in op een citymarketingcampagne. De provincie geeft 12.500 euro aan dit project. In Haacht worden een merk en logo voor de horeca gecreëerd. In een testproject wordt publieke wifi ter beschikking gesteld. De provincie geeft 7.250 euro aan dit project.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Zaventem
Zaventem

Fransen nemen Zaventems bedrijf over

ZAVENTEM -  Het Zaventemse DigitalScaler is overgenomen door het Franse Wemanity, marktleider in klantgerichte digitale en agile transformaties, Door deze… Lees meer