B9725220397Z.1_20201112102957_000+GB5H205V0.1-0

Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

LEUVEN - Het strategische onderzoekscentrum voor de maakindustrie Flanders Make, met een vestiging in Leuven, heeft een eerste zelfrijdende tractor ontwikkeld. Het voertuig zal in de toekomst enkele taken van de landbouwer overnemen. 

Door een tekort aan arbeidskrachten, de oprukkende klimaatverandering met extreme weersomstandigheden en de ambitie om duurzamer te produceren stelt de landbouwsector voor enorme uitdagingen. "Innovatie en automatisering kunnen hierop een antwoord bieden’, zegt Chris Ganseman, Technical Project Manager bij Flanders Make bij het vakblad tractorpower.eu. ‘Autonome landbouwvoertuigen zorgen voor een hogere productie omdat ze dag en nacht werken. Ze kunnen ook het tekort aan arbeidskrachten opvangen en vervelende, monotone taken overnemen van de landbouwer. Al zullen landbouwers nooit helemaal vervangen worden, iemand moet die machines wel controleren en onderhouden."

Technische kwaliteiten

Strategisch onderzoekscentrum Flanders Make ontwikkelde een zelfrijdende tractor waarbij de technische kwaliteiten van zelfrijdende wagens gecombineerd werden met een hoge precisie in uitvoering van zijn taken. Uiterst nauwkeurige GPS infrastructuur, sensoren, camera’s en scanners zorgen ervoor dat hij dag en nacht kan opereren in vaak stoffige omstandigheden. Dankzij Artificiële Intelligentie kan hij ook veilig anticiperen op personen die zijn pad kruisen.

Complexe opdrachten 

Deze autonome tractoren kunnen allerlei repetitieve taken voor hun rekening nemen, bijvoorbeeld hooibalen ophalen op verschillende plekken op het veld en samenbrengen voor transport, automatisch ploegen, maaien of sproeien. Hierdoor kunnen landbouwers  zich meer toeleggen op complexe opdrachten die minder makkelijk te automatiseren zijn.