Leuvens bedrijf ontwikkelt oude industriële site

LEUVEN/HERNE – De Leuvense projectontwikkelaar Dyls heeft recent een vergunning aangevraagd voor de realisatie van 34 BEN-woningen en 20 flats op de site van de voormalige ijzergieterij Fondatel in het West-Brabantse Herne. Het is de eerste fase van de ontwikkeling van de oude industriële site. 

Op de gesaneerde fabrieksterreinen van ijzergieterij Fondatel in de Lorengstraat in Herne verrijzen de komende jaren in verschillende fases 76 woningen en 20 flats annex een groene zone (72 are) en Finse piste. In een eerste fase trekt de Leuvense projectontwikkelaar Dyls 34 BEN-woningen en 20 flats op, waarvoor recent een vergunning werd aangevraagd.

De realisatie van de nieuwe woonbuurt ‘Fondatel’ is het sluitstuk van de heropwaardering van de stationsomgeving. De gemeente Herne, de NMBS en De Werkvennootschap steken de komende maanden het stationsplein en de pendelparking in een nieuw kleedje.

Duurzaamheid

“We ontwikkelen deze site met respect voor de omgeving en met een knipoog naar de rijke geschiedenis van de streek. De woonbuurt biedt een gezellige mix van open, halfopen en gesloten bebouwingen in een eigentijdse, landelijke stijl. We vinden als projectontwikkelaar duurzaamheid ook zeer belangrijk. Daarom zullen alle woningen bijna-energieneutraal zijn, wat betekent dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt zoveel als mogelijk uit groene energiebronnen gehaald”, zegt Dominique Van Etterijk, Managing Director bij Dyls.

Architectenbureau

Dyls nam het Limburgse architectenbureau Buntinx-Pyncket Architecten onder de arm voor het ontwerp. Zij hebben de stijl van de nieuwe woonbuurt volledig afgestemd op de omgeving. De architecten kozen voor een eigentijdse landelijke stijl en kwalitatieve, natuurlijke materialen. De stijl van de woningen varieert ook lichtjes, zodat de woonbuurt een mooi geheel vormt en elke woning toch een eigen karakter heeft. De kroonlijsthoogte van de woningen schommelt tussen 4,5 en 6,5 meter.

Mobiliteit

“Eén van de grote voordelen voor de nieuwe bewoners is de mobiliteit. De wijk wordt ingericht als een woonerf, wat betekent dat er weinig verkeer komt. Auto’s kunnen de woonbuurt enkel bereiken via de Lorengstraat. Er komen wel extra toegangen voor fietsers en voetgangers langs de Hernekouter, die direct aansluit op de sportvelden en de sporthal, en de Lorengstraat. Fondatel ligt ook op amper 7 minuten rijden van de E429 richting Brussel. Bovendien ligt ook het treinstation op amper 50 meter”, zegt Van Etterijk nog.

Werkplanning

Dyls hoopt in 2021 te kunnen starten met de bouwwerken. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners in de loop van 2022 hun intrek nemen in hun nieuwe woning. Het volledige project moet klaar zijn tegen 2024.

Fondatel

In 2008 kocht ondernemer Joris Ide de staalgieterij Lecomte in Andenne. Die had eerder de gieterij Fondatel (producent van rijbaandeksels en klinknagels) in Herne overgenomen. Gezien de nabijheid van het wooncentrum had Fondatel geen industriële toekomst meer in Herne. Op 8 januari 2010 sloot de gieterij dan ook noodgedwongen definitief de deuren. De productie werd overgebracht naar Andenne. Na meer dan 10 jaar leegstand krijgt de site onder de vleugels van Dyls een nieuwe invulling.