Nieuws Vlaams Brabant Fruitboeren in Hageland lonken naar nieuwe steunmaatregelen

Fruitboeren in Hageland lonken naar nieuwe steunmaatregelen

Fruitboeren in Hageland lonken naar nieuwe steunmaatregelen

fruitboerenDe fruitboeren in het Hageland rekenen op een verlenging van de steunmaatregelen. Ze vinden gehoor bij de Boerenbond. Vanuit Leuven dringt de organisatie er bij de Europese Commissie op aan om de maatregelen die eind juni aflopen te laten doorlopen. Die werden twee jaar geleden ingevoerd als reactie op het Russische invoerverbod van land- en tuinbouwproducten. De fruitsector kreunt nog steeds onder de lage prijzen.

In de jaren voor de boycot werd dertig procent van de peren en tien  procent van de appels uitgevoerd naar Rusland. Voor de peren werden nieuwe markten als Canada en China aangeboord. Dat belette niet dat de voorraad op 1 april 29 procent hoger lag dan het jaar voordien.

De Boerenbond noemt de prijzen voor de peren ondermaats. Voor de appels wordt de term rampzalig gebruikt. “De appelteelt heeft het zeer moeilijk. De concurrentie is bikkelhard”, stelt de landbouworganisatie.

De Europese Commissie reageerde op de Russische boycot door financiële middelen uit te trekken voor het niet oogsten en het uit de markt nemen van fruit. Ons land kreeg 10,85 miljoen euro steun voor de fruitsector.

“Als de grenzen gesloten blijven, vragen we een voortzetting van de steunmaatregelen. De belangrijkste vraag aan onze politici is dat ze ervoor zorgen dat land- en tuinbouwproducten opnieuw geëxporteerd kunnen worden naar Rusland.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.