Nieuws Vlaams Brabant Futureproofed ontwikkelt tool voor meting CO2-uitstoot

Futureproofed ontwikkelt tool voor meting CO2-uitstoot

Futureproofed ontwikkelt tool voor meting CO2-uitstoot

futureproofedHet Leuvense milieuadviesbureau Futureproofed ontwikkelde een tool waarmee de CO2-uitstoot gemeten kan worden. In opdracht van de vzw Leuven Klimaatneutraal berekende het de CO2-uitstoot in Leuven voor de periode 2010-2016. Die blijkt verminderd van 762.000 tot 682.000 ton.

Dat is een daling met tien procent, ondanks een toename van het aantal inwoners en de economische activiteit die voor dezelfde periode geschat wordt op zes procent. De resultaten worden gepubliceerd op de website van Klimaatneutraal. Die vzw werd drie jaar geleden opgericht en groepeert een zestigtal administraties, bedrijven en onderzoeksinstellingen om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 69 procent te verminderen.

Uit een nulmeting enkele jaren geleden bleek dat de Leuvense CO2-uitstoot voor 60 procent het gevolg is van de verwarming van gebouwen en voor 25 procent van mobiliteit. “Met de vermindering van de CO2-uitstoot met tien procent bevinden we ons in het Europese koppeloton”, zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani (SP.A).

De vermindering is het resultaat van een reeks energiebesparende initiatieven. Zo richtte Leuven een energieloket in en begon het met wijkrenovaties die  bewoners toelieten om isolatiewerken uit te voeren. Om die isolatiewerken te financieren riep de KU Leuven een fonds in het leven dat gespijsd wordt met de opbrengst van de energiebesparing. De uitbaters van twaalf horecazaken in de Muntstraat realiseerden in een half jaar tijd een energiebesparing van twaalf procent door betere inzichten in energieverspillingen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.