GE Healthcare bouwt superscanner

UZ Leuven PET-MR beeld

Het technologiebedrijf GE Healthcare uit Diegem (Machelen) ontwikkelde een superscanner die vanaf nu gebruikt wordt in het Universitair Ziekenhuis (UZ) in Leuven. De supersnelle scanner hanteert een nieuwe techniek waardoor er minder scans nodig zijn om een diagnose te stellen. Het toestel zal ingezet worden voor onderzoek naar kanker en alzheimer.

GE Healthcare, een dienstverlener in medische technologie, bouwde een simultane PET-MR-scanner. Die stelt artsen in staat om tot een vroegtijdige diagnose te komen en dat met een veel kleinere stralingsbelasting voor de patiënt. Het nieuwe toestel combineert voor het eerst PET-technologie met MR-scans.  Dat leek jarenlang technisch onmogelijk omdat PET-detectoren niet werkten in het magneetveld van MR-scanners.

De techniek van magnetische resonantie (MR) is geschikt om zachte weefsels in beeld te brengen met een hoog contrast en veel ruimtelijke details. Een PET-scan (positron emissie tomografie) leent zich dan weer uitstekend om chemische of moleculaire activiteit in beeld te brengen. Een lichtradioactieve vloeistof wordt ingespoten bij de patiënt en gaat rechtstreeks naar de plaatsen waar ziekteveroorzakende moleculaire processen plaatsvinden. Zoals tumorvorming, verstoorde chemische signaaloverdracht bij psychiatrische aandoeningen of eiwitneerslag zoals bij de ziekte van Alzheimer. De combinatie van die twee doeltreffende beeldvormingstechnieken zorgt voor een juistere en snellere diagnose en voor een meer geïndividualiseerde planning van behandelingen.

Artsen kunnen met het toestel de activiteit van weefsels nauwkeuriger meten en kleinere structuren in de hersenen detecteren. Hetzelfde geldt voor lymfeknopen die aangetast zijn door kanker. Door de twee onderzoeken voortaan samen uit te voeren ontstaat een veel completer beeld van wat er zich in de hersenen afspeelt.

“We zullen het toestel heel breed gebruiken voor innovatief onderzoek naar de ontstaansmechanismen en gevolgen van ziekten in de hersenen, het hart en andere organen”, zegt profssor Koen Van Laere, diensthoofd nucleaire geneeskunde in UZ Leuven. “Ook voor de diagnose en opvolging van tumorvorming bij patiënten met darm-, borst- en prostaatkanke zal de PET-MR een meerwaarde zijn.”

Door een interuniversitaire samenwerking zullen artsen en onderzoekers uit heel Vlaanderen het toestel kunnen gebruiken. De scanner is een primeur voor ons land en momenteel nog maar op vier plaatsen in Europa operationeel.