Nieuws Vlaams Brabant Geen milieuvergunning voor Eurostadion

Geen milieuvergunning voor Eurostadion

Geen milieuvergunning voor Eurostadion

De deputatie van Vlaams-Brabant weigert een milieuvergunning voor het Eurostadion in Grimbergen. De provincie gaat niet in op de aanvraag van Ghelamco Invest voor de uitbating van het multifunctionele complex op parking C. Reden is de fileproblematiek. Dat werd donderdag beslist.

“Het extra verkeer dat het Eurostadion zal aantrekken, gaat een verkeersinfarct veroorzaken dat de draagkracht van deze omgeving overschrijdt en het dagelijkse fileleed op en rond de Brusselse Ring zal verergeren.” Dat staat te lezen in de mededeling van de deputatie.

“Bovendien zorgt het toenemende verkeer voor een stijging van de luchtverontreiniging. De uitstoot van gassen zal toenemen met drie tot vijf procent. De uitstoot van stikstof zal stijgen met elf ton per jaar”, zegt  Tie Roefs, gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid.

“Er zijn momenteel onvoldoende garanties voor de uitvoering van flankerende maatregelen ter verbetering van de mobiliteit”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Mobiliteit. “Denk aan de optimalisering van de Brusselse Ring en de ontsluiting van de site via noodzakelijke infrastructuur voor fietsers en openbaar vervoer.” Alleen de opmaak en uitvoering van een mobiliteitsconvenant tussen de Vlaamse overheid en de projectontwikkeling zouden hiervoor een oplossing kunnen bieden.

Ghelamco gaat bij de Vlaamse overheid beroep aantekenen tegen de beslissing van de Vlaams-Brabantse deputatie. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend in een persbericht. De bouwheer zegt dat met de Vlaamse administratie een mobiliteitsconvenant met flankerende maatregelen werd opgesteld. “Dat ligt al geruime tijd bij de bevoegde minister.”

Met deze beslissing wordt de tijdige realisatie van het voetbalstadion tegen Euro 2020 hoe dan ook weer een stuk moeilijker.

° Eerder weigerde de gemeente Grimbergen al een bouwvergunning toe te kennen. Nadat de deputatie de buurtweg op parking C had afgeschaft, tekende Ghelamco daartegen beroep aan.  Oppositiepartij Vernieuwing in Grimbergen diende begin deze maand een klacht in tegen de beslissing tot afschaffing van de buurtweg, waardoor die voorlopig is opgeschort.

° De Vlaamse regering weigert om op parking C gronden te verkopen die cruciaal zijn voor de bouw.

° Ghelamco zit achter de schermen op ramkoers met de Belgische Voetbalbond (KBVB) wegens te weinig openlijke steun.

° Volgens de Europese voetbalbond Uefa moet het Eurostadion gebouwd worden op het grondgebied van Brussel en niet in Grimbergen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Haren
Haren

NorthCity toont zijn contouren

HAREN - De verlaten site van kledingketen Orchestra Prémaman, aan de Haachtsesteenweg in Haren, wordt omgevormd tot een nieuwe ruimte… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.