1

Vraag naar mobiliteitsplan voor nieuw voetbalstadion en hotel

SINT-PIETERS-LEEUW/VORST/DROGENBOS/RUISBROEK - De gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw vraagt dat er mobiliteitsoplossingen komen voor het nieuwe voetbalstadion dat gebouwd zou worden aan het Bemtpark in Vorst. Er dreigen immers grote verkeersproblemen als de 21.000 bezoekers van dat nieuwe stadion alleen maar de auto en de afrit Ruisbroek/Drogenbos kunnen nemen. De gemeenteraadsleden zijn niet tegen de bouw van een nieuwe voetbaltempel, maar vragen in een motie die quasi unaniem werd goedgekeurd dat alle betrokken partners rond de tafel gaan zitten om een slim mobiliteitsplan op te maken.

Het historische Joseph Mariënstadion aan de Brusselsesteenweg in Vorst voldoet niet meer aan de eisen van een moderne voetbalclub zoals Royal Union Sint-Gillis (RUSG), die op het hoogste niveau speelt.

De club is dan ook op zoek naar een nieuw stadion. Brussels minister-president Rudi Vervoort, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet en de burgemeesters van Vorst en Sint-Gillis hebben een voorkeur voor de site aan het Bemptpark, waar een stadion zou komen voor 21.000 fans en een hotel met 100 à 150 kamers. Dit ambitieuze en mooie plan dreigt echter een grote impact te hebben op het verkeer. Zo zouden de 21.000 bezoekers van het stadion aangewezen zijn op slechts 1 autostradeafrit (Ruisbroek/Drogenbos), die trouwens ook gebruikt moet worden door toeschouwers van concerten in Vorst Nationaal (capaciteit 8.000 bezoekers).

De gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw vraagt nu met aandrang dat er mobiliteitsoplossingen komen voor het nieuwe voetbalstadion in Vorst. In een motie, die quasi unaniem werd goedgekeurd, dringen de gemeenteraadsleden aan op een dialoog tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Vlaamse Regering, de gemeentebesturen van Vorst en Sint-Gillis, het gemeentebestuur van Drogenbos, de NMBS, de MIVB en natuurlijk het bestuur van Royal Union Saint-Gilles. Mobiel Brussel en het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer zouden hierbij de regierol kunnen opnemen.

Zo kunnen alle partners samen werk maken van een omvattend mobiliteitsplan, inclusief inzet van de fiets en het openbaar vervoer.

"De gemeenteraadsleden zijn niet tegen de bouw van een voetbaltempel in Vorst an sich. Het is normaal dat Royal Union Sint-Gillis een nieuw stadion wil en het is fantastisch dat er zoveel ambitie blijkt uit de eerste plannen. Vooruitgang voor voetbal mag echter niet leiden tot de totale stilstand op de weg. Sint-Pieters-Leeuw en andere omliggende gemeenten mogen niet het slachtoffer worden van een verkeersinfarct. Daarom is het nu dringend tijd voor dialoog en oplossingen", zegt gemeenteraadslid Jeroen Tibout (N-VA) nog.