dentoerist Foto: scl

Geplaagd volkscafé heropent onder nieuwe naam: “Inwoners krijgen opnieuw een plek om te dansen”

Vele inwoners kennen het als Central 500, maar sinds kort prijkt ‘Den Toerist’ op de gevel van het dorpscafé in Erps-Kwerps. Glenn Moyaers (29) en Kevin Rachard (33) vormden het pand op een maand tijd om in een hedendaagse bar. “De stress is voorbij”, zegt Glenn, die achter de toog zal staan. “We hebben vooral zin om er een lap op te geven.”

Bruist het Dorpsplein in Erps-Kwerps binnenkort weer? Als het van Glenn en Kevin afhangt wel. De twee mannen kwamen elkaar geregeld tegen in Café Central, en nemen de zaak nu zelf in handen. “We vonden het beiden zo jammer dat Central 500 de deuren sloot”, zegt Glenn, zelf ook uit Erps-Kwerps. “Ik zat er zelf ook vaak, er hing altijd een goede sfeer.”

Door de coronacrisis moesten de eigenaars de handdoek in de ring werpen. Al snel werd het café overgenomen, maar dat bleek geen succes. Een jaar later nemen Glenn en Kevin het pand over, en de mannen barsten van ideeën. “We willen een café voor jong en oud”, zegt Glenn. “Iedereen kan hier rustig iets drinken, maar we bieden mensen ook opnieuw een plek om te dansen. Het hele interieur is vernieuwd en er staat een dartsblok, pooltafel en kickertafel.”

Foodsharing

De Central stond ook bekend om een goede keuken. “Vanaf oktober kan je hier ook een hapje eten”, zegt Glenn. “Dat steken we in een modern jasje, met een tapas en foodsharing concept. Maar dat betekent niet dat je hier nooit een biefstuk-friet in de suggesties zal zien, hoor.”

Bij een fris concept en interieur hoort ook een nieuwe naam. “Natuurlijk hebben we veel respect voor de vorige uitbaters, maar we willen met een schone lei beginnen”, zegt Glenn. “Ik was een avond aan het brainstormen, en dacht aan een gezegde. Toerist in eigen dorp. Daarnaast is Erps-Kwerps ook het middelpunt van Brussel, Leuven en Mechelen, dus er passeren veel mensen. Kevin was ook enthousiast over de naam, en zo is Den Toerist geboren.”

Openingsfeest

Glenn blinkt ondertussen de laatste delen van het nieuwe interieur op. “We hebben het hele café in een maand tijd aangepakt”, zegt Glenn. “Nieuwe muren, meubels en een verse laag verf. Dat was nooit gelukt zonder een heleboel vrijwilligers die een handje hebben toegestoken.” Vrijdagavond kan ook het grote volk genieten van de nieuwe bar. “We geven er direct een lap op met een openingsfeest. Even geleden had ik wel wat stress, maar nu heb ik vooral zin in.”