BELGIUM ECONOMY MAKRO ALLEUR Foto Belga

Geplaagde retailer overtuigt sociale partners niet

MACHELEN/SINT-PIETERS-LEEUW -  De Duitse distributiegroep Metro verschaft nog geen duidelijkheid over een mogelijk vertrek uit België. "We evalueren constant ons portfolio", is het enige dat CEO Steffen Greubel daarover woensdag kwijt wilde op een beleggersdag. "Als er beslissingen vallen, zullen we communiceren."

Nadat De Tijd vorige week al had bericht dat de 17 Belgische Makro- en Metro-filialen te koop stonden, berichtte het Handelsblatt maandag dat Metro zich gaat terugtrekken uit België en India. Woensdag zou Greubel daarover duidelijkheid verschaffen, zei de Duitse krant.

Maar de CEO liet nog niet in zijn kaarten kijken. Het bedrijf deed op een beleggersdag zijn nieuwe groeistrategie uit de doeken, maar daarin geen woord over het lot van de 11 winkels van Metro en 6 van Makro (ook in Machelen en Sint-Pieters-Leeuw) in ons land. Bij vragen over de plannen, bleef de topman op de vlakte. Hij benadrukte dat "ons portfolio een van onze krachten" is en dat het bedrijf momenteel "tevreden" is. "Maar we evalueren constant ons portfolio", zei Greubel wel. "Als er beslissingen vallen, zullen we communiceren."

Ook CFO Christian Baier benadrukte dat er nog geen sprake is van concrete transacties met betrekking tot de Belgische en Indiase activiteiten. De antwoorden van de Duitse directie slaagden er alvast niet in om de ongerustheid bij de Belgische vakbonden weg te nemen. "We weten eigenlijk niets meer na vandaag", zegt Jan Meeuwens, federaal secretaris bij de socialistische vakbond BBTK. "Het is nog altijd koffiedik kijken wat er staat te gebeuren." De vakbondsman zou eigenlijk "liever nu duidelijkheid hebben dan dat ze maar blijven aanmodderen", zegt hij. "Ons aanvoelen is dat er nog altijd plannen op tafel kunnen liggen, maar dat de directie heeft beseft dat er in België een aantal regels gelden, namelijk dat eerst de ondernemingsraad moet worden ingelicht over grote veranderingen."

Voorlopig is er nog geen vergadering van dat orgaan gepland. Op 8 februari staat wel een overleg op de agenda tussen de vakbonden en de Belgische directie van Metro. Dat gaat eigenlijk over de verlenging van een aantal cao's, maar de vakbonden zullen de gesprekken volgens Meeuwens ook gebruiken "om de puntjes om de i te zetten". "We zullen er benadrukken dat als ze zaken aan te kondigen hebben, dat ze dan eerst een bijzondere ondernemingsraad moeten organiseren", luidt het nog.

Bron: Belga.