Danscentrum Aike Raes in Leuven. Danscentrum Aike Raes in Leuven.

Gerenommeerd danscentrum in Leuven sluit na 25 jaar de deuren

Danscentrum Aike Raes uit Leuven sluit na dit werkjaar de deuren. Dat hebben uitbaters Aike en Carlo zelf meegedeeld in een emotionele brief aan de leden en hun ouders. De twee wilden helemaal de boeken niet neerleggen, maar voelen zich daartoe gedwongen door problemen met de fiscus. “We zitten er mentaal volledig door”, klinkt het.

Aike Raes is zonder twijfel de meest gerenommeerde dansschool van Leuven. Al 25 jaar leveren ze topdansers af, die soms zelfs internationaal doorbreken. Zo is één van hun huidige dansers volgende week uitgenodigd om auditie te doen bij een gezelschap in New York. Maar dat succes heeft sinds enkele jaren een keerzijde. Aike en Carlo gaan namelijk gebukt onder problemen met de fiscus.

“Men is van mening dat onze professionaliteit wijst op een btw-plichtige activiteit”, zeggen ze. “Dat zou willen zeggen dat we op alles 21 procent btw zouden moeten vragen. Dat gaat van lidgeld en tickets, tot zelfs geld dat ouders aan ons geven wanneer we met een dansgroep naar een buitenlandse wedstrijd trekken.”

Schuld met zes nullen

De twee zijn ervan overtuigd recht in hun schoenen te staan. Een sport- of cultuurvereniging zou volgens hen geen btw aan de leden moeten vragen. Aike en Carlo zijn al jaren in gesprek met de fiscus om een oplossing te zoeken. Maar dat lijkt niet mogelijk. “Wij zijn altijd blijven strijden om het lidgeld van de leden zo laag mogelijk te kunnen blijven houden”, klinkt het. “Helaas hebben de gesprekken tot niets geleid en eindigden we in de rechtbank. Daar kreeg de fiscus in eerste aanleg gelijk. We zijn in beroep gegaan, maar lopen heel wat risico. Want we kunnen persoonlijk aansprakelijk gesteld worden als we de zaak verliezen.”

Intussen hangt hen een enorme schadeclaim boven het hoofd. De fiscus dreigt immers alle betwiste btw sinds 2017 terug te eisen, geld dat het danscentrum nooit aan hun leden of bezoekers gevraagd heeft. “Het gaat om een bedrag met zes nullen. Je gaat ervan duizelen”, zegt Carlo.

Eigen geluk

De strijd weegt op hen. “We zitten er al jaren mentaal door. Afgelopen zomer was een dieptepunt. Onze mentale gezondheid woog ook fysiek. We kregen allebei angstaanvallen, zaten met een constante krop in de keel en moesten psychologische begeleiding opzoeken. Dat heeft ons doen beseffen dat we dit niet langer volhouden. We hebben jaren alles gegeven voor het geluk van onze dansers, maar moeten nu voor ons eigen geluk kiezen”, zegt Carlo.

Aike en Carlo hebben daarom beslist de dansschool te sluiten. “Eigenlijk wilden we nog verder doen tot 2030, het jaar waarin Leuven de Culturele Hoofdstad van Europa wil worden. Daarna wilden we de fakkel doorgeven aan de jongere generatie. Maar we worden gedwongen eerder te stoppen”, zeggen ze. De dansschool zal officieel sluiten op 6 september 2024, exact 25 jaar na de oprichting.

Lichtpuntjes

Doordat het gebouw hun eigendom is, is er nog een lichtpuntje. “We hebben het gebouw – dat sowieso aan verbouwing toe was – verkocht aan projectontwikkelaars. Die zien een kans om hier studentenwoningen te bouwen. Met de opbrengst van de verkoop kunnen wij de schuld afbetalen als we ongelijk krijgen in de rechtbank”, klinkt het.

Bij dansers en leerkrachten sloeg het nieuws in als een bom. Duizend dansers komen zonder dansschool te zitten. De leerkrachten willen echter niet zomaar opgeven. Zij brainstormen momenteel hoe ze de erfenis van Aike en Carlo kunnen verderzetten. “We kunnen ons er zelf niet aan verbinden, uit angst dat de fiscus zou volgen. Maar we hopen echt dat zij met deze groep dansers gewoon iets nieuws kunnen starten.”