Erbe Gin wint prijs Gerbe Suttels breekt door met zijn Erbe Gin. Foto: VDT

Glabbeekse Erbe Gin pakt goud op de Gin Guide Awards

De 24-jarige Gerbe Suttels kon met zijn Erbe Gin goud bemachtigen op de Gin Guide Awards. Het is niet de eerste prijs die hij in de wacht sleept. Vorig jaar, bij de lancering van de gin, won Gerbe nog al twee gouden medailles op gerenommeerde ginwedstrijden.

“Ik wilde mijn gin laten beoordelen op een grote internationale gincompetitie”, vertelt Gerbe. “Op de Gin Guide Awards doen gins mee van over de hele wereld, van Engeland over Zuid-Afrika tot Brazilië. Hier is de concurrentie dus zeer groot. De beoordeling gebeurt via blinde proeverijen door ervaren juryleden. Elke gin wordt beoordeeld aan de hand van het unieke en strenge scorekaartsysteem op verschillende elementen: uiterlijk, aroma, smaak, balans, mondgevoel, afdronk en algemene aantrekkingskracht.”

Het succes had Gerbe zo snel niet verwacht. “Dat de gin heel positief beoordeeld zou worden door professionals, doet me veel plezier. Ik heb meer dan twee jaar ‘gesleuteld’ aan het recept. Ik importeer lokale Italiaanse ingrediënten, om er hier in België een zachte en frisse gin van te maken. Er zijn ook al enkele bekende chefs die overtuigd zijn van de kwaliteit van Erbe Gin. Zo zijn Gilles Melchior van restaurant Melchior en Pajtim Bajrami van restaurant OTORO ambassadeur van mijn product.”

Extra aandacht

Gerbe mag nu op elke fles een stickertje plakken met de gouden medaille. “Door deze prijs krijg ik natuurlijk wat extra aandacht. Daarom ga ik in oktober deelnemen aan de Bar Convent Berlin, een driedaagse internationale vakbeurs in Berlijn, waar allerlei professionals uit de sector samenkomen. Ik hoop zo dan ook de gin internationaal te gaan verkopen. Het is wel belangrijk dat de gin exclusief blijft en zijn premium karakter behouden blijft. Zo kies ik bewust voor de gespecialiseerde drankenwinkels en enkele leuke horecazaken.”

Enkel eigen receptjes

Gerbe is momenteel werkzaam als mixologist en bartender in het Italiaans restaurant van zijn ouders, Vin’Osteria 55, in Glabbeek, waar er ook een cocktailbar is. “Ik maak daar geen klassieke cocktails, alleen eigen receptjes. Enkele maanden geleden behaalde ik ook het hoogste level diploma Mixology van de European Bartender School. Ik kreeg intussen ook al wat vragen van andere horecazaken om voor hen een unieke ‘huiscocktail’ te ontwikkelen. Momenteel ben ik ook mijn opleiding tot sommelier aan het afronden.”