Nieuws Vlaams-Brabant Graanjenever uit Landen erkend als streekproduct

Graanjenever uit Landen erkend als streekproduct

Kris Wintmolders is heel blij met de erkenning. Foto Vlam

Graanjenever uit Landen erkend als streekproduct

LANDEN – De graanjenever uit Landen is zopas erkend als eetbaar erfgoed. Het product krijgt van VLAM de erkenning van streekproduct.be. “Dat heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar we zijn er bijzonder trots op”, zegt de maker Kris Wintmolders.

Kris Wintmolders volgde zijn passie. Na een jaar avondschool te volgen, kon hij zelf moutwijn maken, de basis voor een ambachtelijke graanjenever. Bovendien ging hij aan de slag in een Vlaams-Brabantse regio met een stokerijtraditie.

De plaatselijke heemkundige kring Pepijn@Landen telde in de negentiende eeuw vier stokerijen verspreid over de deelgemeenten Neerwinden, Janshoven, Walshoutem en Eliksem. De streek beschikte over rijke landbouwgronden met een overvloedige graanoogst en er was bovendien voldoende water beschikbaar.

Watertoren

Vandaag haalt Kris zijn beslagwater uit een bron vlak bij de watertoren, een symbool voor Landen dat ook op het etiket van de Wintmolders-graanjenever prijkt. De Landense graanjenever is zeer zacht, hij bevat twintig procent moutwijn, wat hem een complexe graansmaak geeft met een lichte toets van jeneverbes. Het eindproduct bevat dertig procent alcohol, niet te sterk en een aanrader voor wie gin eens wil inruilen voor een echte Vlaams-Brabantse graanjenever.

Kris viel zelfs twee keer in de prijzen, want afgelopen zaterdag werd hij eveneens opgenomen in de commanderie van de edele Haspengouwse Fruyteniers in Sint Truiden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.