Nieuws Vlaams-Brabant Grauwe kiekendief houdt 6 windturbines tegen

Grauwe kiekendief houdt 6 windturbines tegen

Grauwe kiekendief houdt 6 windturbines tegen

TIENEN/BOUTERSEM – Windturbinebouwer Storm krijgt geen vergunning voor de plaatsing van 6 windturbines langs de E40 in Tienen en Boutersem. Volgens minister Demir is de impact op het leefmilieu niet voldoende accuraat in kaart gebracht. Het gaat dan voornamelijk om de impact op bepaalde akkervogels, zoals de grauwe kiekendief.

Doorheen de jaren is het dossier al grondig gewijzigd: in 2014 wilde Storm nog 30 windturbines plaatsen, maar dat aantal is stelselmatig naar beneden gehaald. In 2019 ging het nog om 11 stuks: die aanvraag werd geweigerd. Dat dossier ligt nog bij de Raad voor Vergunningenbetwistingen.

Ondertussen werd een nieuwe aanvraag ingediend voor de vergunning van 6 turbines. Het is die aanvraag die nu niet goedgekeurd is. Volgens minister Demir is de impact op het leefmilieu niet voldoende accuraat in kaart gebracht. Het gaat dan voornamelijk om de impact op bepaalde akkervogels, zoals de grauwe kiekendief. “De komst van de windmolens zou hun leefgebied hypothekeren”, stelt het kabinet-Demir. Enkele honderden buurtbewoners hadden ook bezwaren ingediend tegen het project. Zo kwamen er 193 bezwaren uit Tienen, en 296 uit Boutersem. De bezorgdheden van de bewoners gingen bijvoorbeeld over geluidsoverlast of slagschaduw, maar die elementen werden door andere administraties positief beoordeeld.

“Bezwaren rond geluidsoverlast en slagschaduw waren dus niet doorslaggevend voor de beslissing.” Storm kan nu nog beroep aantekenen bij de Raad van Vergunningenbetwistingen tegen de weigering van minister Demir of een nieuw dossier indienen, met accuratere informatie over de akkervogels.

Bron: Belga.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.