Nieuws Vlaams-Brabant Green Energy Park presenteert eerste fysieke energieproeftuin

Green Energy Park presenteert eerste fysieke energieproeftuin

Green Energy Park presenteert eerste fysieke energieproeftuin

ASSE – Op het Research Park in Zellik (Asse) is de eerste fysieke realisatie van Green Energy Park vzw, Smart Village Lab, geopend. Het is een soort van klein dorp, dat een reële leefomgeving nabootst met de bedoeling na te gaan wanneer welke technologieën en machines het best ingezet kunnen worden om de energietransitie te versnellen.  

Vlaams minister voor Innovatie Hilde Crevits (CD&V) heeft het Smart Village Lab in Zellik officieel geopend. Het Lab is een proeftuin van zes woningen die met elkaar verbonden zijn via een ‘Smart Energy Grid’ en die werken met buurtbatterijen die de plaatselijk opgewekte zonne-energie opslaan. Het is een plek waar onderzoek gedaan wordt naar energiezuinig wonen en leven. Op die manier wil Green Energy Park, dat het Lab gebouwd heeft, onderzoeken hoe de energietransitie versneld kan worden.

Bruggen bouwen 

“Er is niet één technische oplossing die de energietransitie mogelijk zal maken, maar het zal een energiesysteem zijn waarin de verschillende energievectoren zoals bijvoorbeeld elektriciteit, warmte en waterstof elkaar zullen versterken”, zegt Jimmy Van Moer, Algemeen directeur van Green Village Park vzw. ‘Het Smart Village Lab is een “levensechte” omgeving waar kennisinstellingen en bedrijven veilig kunnen experimenteren en deze innovatieve oplossingen vorm kunnen geven. We willen ook een omgeving creëren waar bedrijven gestimuleerd worden om samen dit energiesysteem te ontwikkelen. Met het Smart Village Lab willen we de energietransitie ondersteunen door samenwerking te stimuleren en de brug te vormen tussen onderzoek en economie.”

Schaalvergroting

De uitdaging van de toekomst ligt echter in de schaalvergroting. Daarom werkt Green Energy Park vzw aan de uitbouw van het volledige Research Park. “Daardoor kan er “op korte termijn” ook onderzoek gedaan worden naar de energietransitie op stadsniveau”, zegt Van Moer nog.

Partners

De ontwikkeling van het Smart Village Lab werd mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met Flux50, de Vlaamse speerpuntcluster voor energie.  Verder is er steun van de  – UZ Brussel – EVERGi  – Fluvius – Interreg Vlaanderen-Nederland – Agentschap Innoveren & Ondernemen – VLAIO – Smart Hub Vlaams-Brabant – EFRO Vlaanderen

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.