Nieuws Vlaams Brabant Grote vraag naar betaalbare ruimte voor startende ondernemers in Leuven

Grote vraag naar betaalbare ruimte voor startende ondernemers in Leuven

Starters.

Grote vraag naar betaalbare ruimte voor startende ondernemers in Leuven

startende-ondernemersDe vraag naar betaalbare ruimte voor startende ondernemers is groot in Leuven. Om tegemoet te komen aan die vraag en tegelijk de leegstand in de winkelstraten te bestrijden heeft de stad Leuven zelf twee panden in het kernwinkelgebied gehuurd.

“Op die manier geven we zuurstof aan de creatieve economie en de innovatieve handel in de stad en willen we eigenaars aanmoedigen om hun leegstaande panden tijdelijk te verhuren aan een betaalbare prijs”, zeggen de schepenen Erik Vanderheiden en Mohamed Ridouani.

Concreet gaat het om twee naast elkaar gelegen handelspanden in de Diestsestraat die de stad twee jaar lang huurt en onderverhuurt voor tijdelijke invulling. “De locatie is niet toevallig gekozen”, zegt schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V). ‘We willen het stationsgedeelte van de Diestsestraat nieuwe impulsen geven. We bieden twee instapklare panden, waar aan een schappelijke prijs een vernieuwend handels- of creatief economisch concept uitgeprobeerd kan worden.”

Elke ruimte krijgt zijn eigen accent. In pand nummer 206 krijgen handelaars de kans om een innovatief concept uit te proberen. In nummer 208 staat creativiteit centraal, zoals het ontwerpen van juwelen en interieurartikelen. “Creatieve starters hebben nood aan betaalbare ruimte om hun ding te doen en hun zichtbaarheid in het straatbeeld te verhogen”, zegt schepen van Economie Mohamed Ridouani (SP.A). “Met deze panden willen we aan die vraag tegemoet komen.”

Twee jaar lang kunnen verschillende handelaars en ondernemers zich kandidaat stellen om de panden tijdelijk in te vullen. De vernieuwende concepten moeten zoveel mogelijk aan enkele criteria voldoen. “Zo vinden we het belangrijk dat de invulling inspireert en de zichtbaarheid van de creatieve en innoverende sector versterkt. Bovendien vragen we inspanningen om klanten aan te trekken en de etalage aantrekkelijk te maken. We houden ook rekening met de kans op een definitieve doorstart van het concept.”

Om zoveel mogelijk mensen de kans te bieden hun concepten uit te proberen, kan de ruimte maar voor een beperkt aantal maanden gehuurd worden, afhankelijk van het concept. De minimale huurtijd is een maand. De maandelijkse huur bedraagt ongeveer veertig procent van de normale huurprijs. Ook een collectieve invulling, waarbij een coördinator een aantal ondernemers ruimte geeft, behoort tot de mogelijkheden. De handelspanden worden door een onafhankelijke jury toegewezen aan geïnteresseerde ondernemers.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.