NEO-II_c-KCAP_congress-768×384

Gunstig advies voor stedenbouwkundig attest voor winkelcentrum Neo

De Brusselse Overlegcommissie heeft een gunstig advies verleend voor de aanvraag van het stedenbouwkundig attest van Neo. De bouw van het winkel- en congrescentrum op de Heizelvlakte komt daarmee een stap dichterbij. Vier Vlaams-Brabantse gemeenten uit de Vlaamse Rand zijn tegenstander van het project in hun achtertuin, omdat de effecten op onder meer de mobiliteit te groot zouden zijn.

Neo omvat een megashoppingcenter, kinderdagverblijven, kantoren, woningen, een rusthuis, horeca, binnen- en buitenpretparken en een bioscoop. Het project krijgt al langer kritiek vanuit de Vlaamse Rand. Vilvoorde, Wemmel, Grimbergen en Asse dienden al formele bezwaarschriften in.

Het project zou een te grote impact hebben op de mobiliteit op de Brusselse Ring en de leefbaarheid van de kernen in de gemeenten van Vlaams-Brabant. Ook Unizo, de vakbonden en milieuorganisaties laten protest horen. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) houdt de deur op een kier voor een Vlaams belangenconflict tegen het winkelcentrum.

Dupe

Volgens Unizo worden ondernemers de dupe van het gunstig advies. De organisatie stelt niet verrast te zijn. “Dit is geen onafhankelijk advies. Rechter en partij zitten samen in de Overlegcommissie”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.

De Overlegcommissie stelt dat de verbindingsweg van de A12 door het Osseghempark de mobiliteitsproblemen zal oplossen. “Het shoppingcentrum moet het vooral hebben van een optimale bereikbaarheid met de wagen." De promotor heeft dit als voorwaarde gesteld. Volgens Unizo staat dit haaks op eerdere verklaringen waarbij de goede bereikbaarheid van het Heizelplateau via het openbaar vervoer werd benadrukt. Ook de Brusselse politiek heeft zich uitgesproken tegen de nieuwe verbindingsweg door het park.

In totaal werden al meer dan tweehonderd bezwaarschriften ingediend tegen het 70.000 vierkante meter grote shoppingcentrum. Die gaan vooral over mobiliteit. Gevreesd wordt dat de geplande evenementenzone de Brusselse Ring nog extra gaat belasten.