Nieuws Vlaams Brabant Hageland krijgt eerste wijnlaboratorium

Hageland krijgt eerste wijnlaboratorium

Foto van futuristisch wijncentrum Linden (tekst Kenny). repro Vertommen

Hageland krijgt eerste wijnlaboratorium

Ondernemer Urbain Vandeurzen wil op een hellend open terrein langs Lindenbos in Linden (Lubbeek) een futuristisch wijnproductiecentrum bouwen. Dat wil hij realiseren met de opbrengst van de verkoop van zijn bedrijf LMS. De buurtbewoners zien de komst van het wijncomplex niet zitten. Een plaatselijk actiecomité heeft 648 bezwaarschriften verzameld tegen de plannen.

Vandeurzen kocht enkele jaren geleden in Linden een park met kasteel en plantte er ondertussen op een hellend terrein aan de achterzijde een ruim tien hectare grote wijngaard aan. Langs die wijngaard aan de andere zijde van de Kasteeldreef wil hij nu een gebouw optrekken waar de wijn zal worden geproduceerd.

Het architectenbureau Eyers ontwierp een futuristisch gebouw van ongeveer twaalf meter hoog, met een gebogen dak van 25 op 57 meter. In reactie op zijn eerste bouwaanvraag vroeg de gemeente Lubbeek om enkele aanpassingen te doen. Het ging onder meer om de verhuizing van de wijnproeverijen.

Vandeurzen diende daarop een nieuwe bouwaanvraag in. Het centrum neemt 1.500 vierkante meter in beslag. Daartoe behoren een hal, een wijnbar voor proeverijen en een opslagruimte.

Met de bvba VF Wineries wil Vandeurzen de tweede grootste wijngaard in Vlaanderen uitbouwen. In een pand wordt het eerste wijnlaboratorium voor het Hageland ontwikkeld. Vanaf eind 2018 kunnen alle wijnboeren van het Hageland daar terecht om hun producten te analyseren.

Tegenstanders van het project vragen dat Vandeurzen zijn wijnproductiecentrum verhuist naar een andere locatie zonder negatieve landschappelijke impact. Ze denken daarbij aan het vlakbij gelegen bedrijvenpark.

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Haren
Haren

NorthCity toont zijn contouren

HAREN - De verlaten site van kledingketen Orchestra Prémaman, aan de Haachtsesteenweg in Haren, wordt omgevormd tot een nieuwe ruimte… Lees meer

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.