Schepen Liesbeth Vanderloock aan één van de nieuwe vuilbakken aan de Streekshop. foto if Schepen Liesbeth Vanderloock aan één van de nieuwe vuilbakken aan de Streekshop. foto if

Handelaars in Tienen krijgen gratis vuilbakken van stad

De handelaars van Tienen krijgen voortaan een gratis vuilnisbak aangeleverd door de stad. Dit initiatief, samen met nog andere projecten, moet voor een properdere stad zorgen.

Aan het begin van deze legislatuur werd een bevraging bij de Tienenaars gehouden. Een groene en nette stad kwam hieruit als aandachtspunt nummer één. “De voorbije periode hebben we een flinke inhaalbeweging op dit vlak gemaakt”, zegt schepen van duurzaamheid Liesbeth Vanderloock (CD&V). “We zetten in op een duurzaam beleid op langere termijn, maar ondernemen ook nu al acties om stapsgewijs verder werk te maken van een proper Tienen.”

Eén van die acties is het ter beschikking stellen van gratis vuilnisbakken voor de handelaars. Dit initiatief kadert in een project van Mooimakers en beoogt vooral die handelszaken in het stadscentrum waar producten verkocht worden die tot zwerfafval leiden.

“De handelaars staan zelf in voor het leegmaken van de vuilnisbak en halen deze ’s avonds binnen”, legt schepen Vanderloock uit. “Op die manier kunnen hun klanten hun afval kwijt, wordt zwerfafval vermeden en kan er na de openingsuren niet gesluikstort worden aan de vuilnisbak. Tot hiertoe tekenden alvast een 20-tal handelaars in voor het project, maar de dienst openbare netheid moet nog heel wat handelszaken binnen de ring bezoeken.”

Schot in de zaak

Niet alle handelaars zijn even enthousiast over de gratis vuilnisbakken omdat ze dan het vuil van een ander moeten opruimen of bijhouden. Zo blijkt uit een rondvraag. Maar met twintig ingetekende handelaars komt er toch schot in de zaak. “Het stadsbestuur heeft de netheid van de stad bovenaan op haar prioriteitenlijst staan en dat is een project van lange adem”, reageert Wendy Vanleeuw, voorzitter Newton (Netwerk Ondernemend Tienen). “Er blijft een inspanning noodzakelijk van de stad, de handelaar maar zeker ook van de burger.”

De vuilnisbakken worden binnenkort ter beschikking gesteld. En er komen ook nog eens extra pizzavuilbakken. De stad plaatste ongeveer een jaar geleden bij wijze van proefproject een pizzavuilbak in de kerktuin op de Grote Markt. Dankzij de bredere inwerpopening kunnen pizzadozen er zonder probleem in. De resultaten blijven niet uit. Daarom worden er nu twee bijkomende exemplaren geplaatst op de Albertvest en Kabbeekvest.