Handelaars leveren originele strijd tegen leegstand

vilvoordeIn Vilvoorde palmen handelaars de etalages van lege panden in. Daarmee leveren ze een originele strijd tegen de leegstand in hun stad. De nakende komst van Uplace naar buurgemeente Machelen zal de situatie van de winkeliers zeker niet verbeteren.

De nu wel definitief lijkende komst van Uplace en de werken in het centrum van de stad lokken niet meteen nieuwe handelaars naar Vilvoorde. De leegstand in de binnenstad zal dus allicht nog toenemen. Alleen al in de Leuvensestraat staan op dit moment vijftien panden leeg. Dat is uiteraard nefast voor het imago van een winkelstad.

Vanuit die optiek rijpte de idee om de lege etalages te laten inpalmen door de naburige handelaars. Dat maakt de winkelstraten aantrekkelijker voor de klanten. Bovendien beschikken de handelaars daardoor over een grotere oppervlakte om hun producten aan te prijzen. Een win-winsituatie voor alle partijen.

Ook voor de eigenaars van de lege panden is dit een goede zaak. Een mooi versierde winkel laat zich gemakkelijker verhuren dan een desolaat winkelpand.

Voorlopig zijn al drie handelaars aan de slag met hun versierkunsten. Bedoeling is dat andere winkels hun voorbeeld volgen.

De Vlaamse regering heeft inmiddels een nieuwe horde genomen in het Uplace-dossier. Ze keurde het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) definitief goed. Dat omvat de ruimtelijke plannen voor het veelbesproken winkelcentrum in Machelen. Er zijn wel strakke mobiliteitsvoorwaarden aan het dossier toegevoegd.