Nieuws Vlaams Brabant Handelaars lijden omzetverlies van 40 procent door stilgelegde werken

Handelaars lijden omzetverlies van 40 procent door stilgelegde werken

Handelaars lijden omzetverlies van 40 procent door stilgelegde werken

woluwedal zaventemDe stilgelegde werken aan het Woluwedal op het grondgebied van Zaventem en Kraainem leiden tot een juridische veldslag. De getroffen handelaars in de Vlaams-Brabantse gemeenten starten een procedure tegen de twee gemeentebesturen en het Agentschap Wegen en Verkeer. Burgemeester van Zaventem Ingrid Holemans (Open Vld) wil op haar beurt een procedure opstarten. Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) antwoordt voorlopig niet op de smeekbede vanuit Zaventem.

Op 4 augustus 2015 begonnen de werken aan het Woluwedal (R22) in Zaventem en Kraainem voor de herinrichting van de kruispunten en de heraanleg van de riolering. Volgens de planning van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zouden die twee jaar duren. Maar de werken liggen al sinds november vorig jaar stil omdat de fundering voor de riolering niet voldoende draagkracht had. Daarop besliste AWV als bouwheer dat de fundering opnieuw moet worden aangelegd.

Door een geschil tussen AWV en de aannemer wordt het heropstarten van de werken op de lange baan geschoven. Een nieuwe startdatum is nog niet bekend. “Een planning met concrete en harde deadlines voorzag in een herneming van de werken nog voor het bouwverlof”, zegt het AWV. “Maar er wordt nog steeds onderhandeld met de aannemer om een tegensprekelijke expertise te laten uitvoeren. Wij vinden dat die expertise en de conclusie van de expert het heropstarten niet mogen beïnvloeden. We hebben de aannemer al herhaaldelijk verzocht om de werken zo spoedig mogelijk te hervatten.”

Voor de handelaars aan het Woluwedal gaat het van kwaad naar erger. Steeds meer klanten blijven weg en de winkeliers zien hun omzet gevoelig dalen, tot veertig procent. Voor sommigen dreigt zelfs een faillissement. Bepaalde handelaars hebben hun personeelsbestand al met de helft moeten herleiden.

De burgemeester van Zaventem steunt de handelaars. Maar net zij starten nu een procedure tegen de gemeente. “We ontvingen een brief van een advocaat die de twee gemeentebesturen en het AWV verantwoordelijk stelt”, zegt Holemans. Zij vroeg eerder tekst en uitleg bij het AWV en bij Ben Weyts. “Met het AWV zijn gesprekken aan de gang. Donderdagmorgen heb ik twee eerder geposte brieven aangetekend verstuurd naar het kabinet van Weyts, dat tot dusver niet antwoordde.”

Holemans bekijkt momenteel welke juridische stappen de gemeente kan ondernemen. “De werken moeten op heel korte termijn hervat worden. Als dat niet kan, moet de weg onmiddellijk weer opengesteld worden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.