Nieuws Vlaams Brabant Bedrijf molenwiekt naar duurzame toekomst

Bedrijf molenwiekt naar duurzame toekomst

Bedrijf molenwiekt naar duurzame toekomst

DIEST – Op het bedrijventerrein van het Diestse Harol, specialist in zonwering-, poorten- en rolluiken, zijn de funderingswerken van een nieuwe windturbine afgerond. De pyloon met wieken van 61 meter zal Harol op 100% groene energie laten draaien. 

Midden Mei gaat de eigenlijke opbouw van start, zodat de windturbine tegen de zomer in gebruik kan worden genomen. Als producent van duurzame oplossingen kijkt Harol er naar uit om straks voor 100% op groene energie te draaien. Ook omwonenden kunnen mee investeren en bijdragen aan een duurzame toekomst.

Toekomstbestendige oplossingen

Annick Draelants, CEO van Harol, “wij kijken uit naar de komst van de windturbine om zo volledig op groene energie te kunnen draaien. Een eigen productie op 100% hernieuwbare energie sluit mooi aan bij de toekomstbestendige oplossingen die Harol vandaag biedt. Want de meest duurzame manier om onze woningen koel en gezond te houden is het gebruik van zonwering en rolluiken. Hiermee blokkeer je de zon voor ze binnenkomt en verhoog je je comfort en veiligheid. Dankzij deze windturbine kunnen we een mooi vervolg schrijven in ons duurzaam beleid. Daar zijn wij fier op”, zegt Draelants.

Vijf stappen

De funderingswerken gebeurden in 5 stappen, waarbij er eerst een diepfundering met schroefpalen werd gemaakt. Vervolgens werd de bouwput uitgegraven, de betonnen werkvloer gestort en de wapening gelegd met 120 ton stalen staven. Na de plaatsing van de bekisting rond dit vlechtwerk, stortten zo’n 70 betonmixers 700m3 beton. De zone errond werd tot slot aangevuld met grond. De fundering moet nu uitharden.

Tegen zomer actief? 

De levering van de grote onderdelen van de windturbine (o.a. torendelen, wieken, gondel) is gepland voor midden mei, waarna de eigenlijke opbouw van de windturbine kan beginnen. Aspiravi bouwt in Diest een windturbine van het type Enercon E126 met een ashoogte van 116 meter en wieken van 61 meter. Indien alles volgend plan verloopt, kan de windturbine tegen de zomer in dienst worden genomen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.