Hendrik (midden) met personeelsleden Phaedra (links) en Sari. Foto mdt Hendrik (midden) met personeelsleden Phaedra (links) en Sari. Foto mdt

Hendrik (46) neemt bekend volkscafé over in Overijse

Overijsenaar en uitbater van Den Bonten Os Hendrik Al-Far (46) heeft het café In de Kroeg op het Eeuwfeestplein gekocht. Die zaak stond voordien al een lange tijd leeg. Vorig weekend heropende de kroeg even de deuren als pop-upcafé, naar aanleiding van de Duivencross. De uitbater hoopt dat de kroeg tegen de zomer van 2024 definitief open kan gaan.

In de Kroeg was altijd een klassieke dorpskroeg in het centrum van de gemeente Overijse, maar stond in de loop van dit jaar te koop nadat de vorige uitbaters het café sloten. De koper was niemand minder dan Hendrik Al-Far, die eerder in Overijse al Frituur S-Bocht en Bistro 19 uitbaatte. In Hoeilaart deed hij hetzelfde met De Commerce. Momenteel baat hij Den Bonten Os uit langs de Waversesteenweg in Overijse, maar Hendrik heeft nu dus nieuwe plannen. “Ik heb even de kat uit de boom gekeken, en uiteindelijk heb ik mijn kans gegrepen”, zegt hij. “Ik vind dit een toplocatie en het zou zonde voor het dorp zijn als hier gewoon appartementen van worden gemaakt.”

Massa volk

Hoewel Hendrik het café al enkele maanden geleden kocht, kon het door omstandigheden nog maar één keer openen. “Dat was een vzw die voor de Zappakoers hier één dag het café wilde openhouden, maar dat was het dan ook. Zondag 22 oktober deden we In de Kroeg écht open, en dat naar aanleiding van de Druivencross”, zegt Hendrik. “In mijn horecazaak Den Bonten Os serveerden we zondagmiddag eerst eten, maar daarna kwamen we naar het Eeuwfeestplein om deze locatie levendig te maken. Aan pintjes, hotdogs en muziek was er alvast geen gebrek zijn."

(Lees verder onder de foto)

In de Kroeg. Foto mdt
Foto: mdt

Nu de Duivencross voorbij is, zal het nog een tijd duren voor het café weer dagelijks zal openen. Al is dat sowieso wel het plan. “Het zal een primeur zijn voor de mensen van Overijse, maar ik hoop hier volgende zomer toch definitief te zijn”, vertelt Hendrik. “Ik heb zes jaar lang schitterende tijden beleefd met mijn werkvennoot James in Den Bonten Os. Hij besloot andere oorden op te zoeken, en ik denk ook dat de verhuis naar In de Kroeg er stilaan zit aan te komen.”

Externe tapkraan

“De locatie moet binnenin wel volledig verbouwd worden: de infrastructuur heeft zijn beste tijd gehad. In al mijn zaken serveerde ik altijd eten, en dat zal hier ook gebeuren”, aldus Hendrik. “Daarom installeren we in de toekomst ook een keuken. Of er nog veel werk op de plank ligt voor aanstaande zondag? De brouwer komt nog koelkasten en een externe tapkraan brengen, want de huidige leidingen van het café liggen al te lang stil. Die pintjes zouden niet lekker smaken”, zegt Hendrik lachend.