scherpenheuvel Foto: Stefaan Beel

Herbert en Elise sluiten hun zaak in West-Vlaanderen en openen er twee in Scherpenheuvel

Zo’n 15 jaar na de opening van restaurant ’t Gildeke nemen chef Herbert Van Zieleghem (33) en zijn echtgenote Elise Van Camp (41) afscheid van hun trouwe klanten. Het koppel verhuist met hun zoontjes naar Scherpenheuvel, waar ze twee nieuwe horecazaken zullen openen. “Anderhalf uurtje van Lichtervelde, dat valt best mee”, vindt Herbert.

De ouders van Herbert openden meer dan drie decennia geleden de Burgersgilde in de Statiestraat. Jaren later werd de rijwoning ernaast gekocht om te verhuren als feestzaal. Zo’n 15 jaar geleden gaven ze hun zoon Herbert op jonge leeftijd de kans om er zijn eigen ding te doen. Zo zag restaurant ’t Gildeke in 2009 het levenslicht. Herbert verwierf een sterke reputatie in de keuken en leidde zijn team dagelijks in goede banen. Zijn echtgenote Elise Van Camp stond in voor de administratie en planning, wat ze combineerde met een deeltijdse job.

“Ik ben erg tevreden dat ik op 18-jarige leeftijd de kans kreeg om een restaurant te openen, en bijzonder trots op mijn personeel en het werk achter de schermen van mijn vrouw”, zegt Herbert. “Nu is het tijd om een nieuw verhaal te starten. Het is met spijt in het hart dat we afscheid nemen van onze klanten en van Lichtervelde.” Het koppel verhuist deze zomer met hun zonen Niels en Lars naar het Vlaams-Brabantse bedevaartsoord Scherpenheuvel.

Iets kleiner

“Elise is van daar afkomstig en ik ben niet alleen verliefd geworden op haar, maar ook op de streek. Twee jaar geleden hebben we er bouwgrond gekocht met het idee om een nieuw huis en restaurant te realiseren, dat begint nu vorm te krijgen. Het is tijd om te verhuizen.” Midden augustus opent Herbert er ‘Famis’. “Het wordt iets kleiner, met maximum dertig couverts. We sluiten er ook een dag extra, om meer tijd te hebben voor het gezin.”

Want het zware werk begon door te wegen. “Ik was elk weekend weg en heb bijna alle feestjes aan mij voorbij moeten laten gaan. Nu wil ik een betere balans tussen werk en privé en meer gedoseerd gaan leven. De zaak en onze nieuwe woning zijn met elkaar verbonden, zo ben ik snel bij de kinderen. Maar mijn concept wijzigt niet. Ondanks de stijgende prijzen wil ik klanten betaalbaar laten genieten. Mensen moeten op restaurant kunnen gaan om even te ontsnappen uit het drukke leven.”

Koffiebar

In het centrum van Scherpenheuvel opent het koppel daarnaast ook Bar Cesar, een trendy koffiebar met hippe desserts die ’s avonds omgetoverd wordt tot cocktailbar. “Die zal telkens van donderdag tot en met zondag open zijn. Mijn mama zal in de zaak staan, maar zij blijft wel in Lichtervelde wonen.”

Op zondag 2 juni draait ’t Gildeke de laatste service. “Het zal een vreemde dag zijn, en ik zal de klanten erg missen. Die zijn mij veel meer waard dan een score in een of andere gids. Tevreden klanten die terugkomen, daar deed en doe ik het voor.”