repairshop

Het begon allemaal met zes oude stoelen van schoonmama, nu geeft Julie (37) versleten familiestukken nieuw leven in ‘De repair shop’

TERNAT - Julie Van Hemelryck (37) is al een aantal weken op maandagavond te zien in het Eén televisieprogramma ‘De repair shop’. De Ternatse met West-Vlaamse roots helpt er beschadigde voorwerpen met een grote emotionele waarde herstellen.

Lange tijd woonde en werkte Julie Van Hemelryck (37) in China als communicatie specialiste. Ze leerde er ook haar Deense echtgenoot kennen. Bij hun terugkomst in België kreeg Julie van haar schoonmoeder zes oude stoelen cadeau. Het herstellen van die versleten stoelen vond ze zo fijn, dat ze een cursus volgde en zo rolde ze van een nieuwe passie in een nieuwe job.

Emotioneel

Op het eerste gezicht valt het niet op maar in de August de Feyterstraat in Ternat ligt Julie’s atelier Couleur Couleur. Er staan zoveel spullen dat het al snel opvalt dat er aan herstelwerk blijkbaar geen gebrek is, integendeel.

“Er zitten weinig jonge mensen in het vak, en ik denk dat er ieder jaar meer stoffeerders uitvallen dan dat er bij komen”, weet Julie. “Het is ook een fabeltje dat jongere mensen geen oude meubels meer appreciëren of laten restaureren. Mijn klantenbestand is heel gevarieerd. Het is vaak de emotionele link met het meubelstuk dat de doorslag geeft.”

West-Vlaams

Die interessante link is net ook het concept van het Eén programma ‘De repair shop’ met als gastvrouw Danira Boukhriss Terkessidis. Een tot op de draad versleten geboorteknuffel, een zakhorloge dat al vier generaties meegaat, een porseleinen pronkstuk dat aan diggelen viel... Geen uitdaging is te groot voor het team van experts die de voorwerpen met het grootste oog voor detail herstellen.

 

Het team van De Repair Shop. — © © VRT

“Mijn specialisatie in het team is het stofferen van stoelen en zetels”, zegt Julie. “Dat het vaak om familiestukken gaat maakt de job extra mooi. De klanten hebben er vaak al heel goed over nagedacht over de richting waar ze naartoe willen met een bepaald stuk. Vaak gaat het om iets oud, dat moet passen in een nieuw interieur. Bijvoorbeeld de oude zetel van de bomma die plots een plaatsje krijgt in het moderne appartement van de kleindochter. ”

“Ik vond het trouwens een hele eer dat ik gevraagd werd voor het programma, maar je moet ook een beetje geluk hebben“, gaat Julie verder. ”Het team bestaat uit een mix van oud en jong, vrouwen en mannen, en ook uit alle provincies. Ik woon in Vlaams-Brabant, maar ik geraak wel niet van mijn West-Vlaams accent af“, lacht ze.

Thuis

Julie verhuisde nog maar vijf jaar geleden naar Ternat. “Mijn man en ik hebben voordien op veel plekken in de wereld gewoond: China, Denemarken, Hongarije en Brussel. Van uit onze hoofdstad zochten we uiteindelijk een nieuwe thuisbasis met wat meer plaats en kwamen toevallig in Ternat terecht. Hier heb ik voor het eerst in heel lange tijd echt een thuis gevonden. Ik ben blij dat mijn kinderen hier kunnen opgroeien.“