IMG_0194

Het Brouwateljee: dorpscafé met eigentijdse twist

LUBBEEK – Aan de Dorpsstraat in Lubbeek hebben Steven Bollion en Jan Haegemans dinsdag de deuren geopend van Het Brouwateljee: een café annex brouw-en vergaderzaal. 

Steven Bollion en Jan Haegemans willen met Het Brouwateljee het typische dorpse cafégevoel behouden. “Maar dan wel met een eigentijdse twist”, vertelt Steven. “Zo maken we naast verschillende biersoorten ook zelf limonades en gins.” De uit Boutersem afkomstige Haegemans leerde Tienenaar Bollion kennen via hun gemeenschappelijke liefde: het bier en dan vooral het brouwen ervan. Bollion die heel watertjes doorzwom in de horeca, geeft ook les aan biersommeliers in opleiding.

Bierlijnen 

Het Brouwateljee werkt met twee bierlijnen, de “Malterfakker” en het “Brabants bier”. “De eerste bestaat uit bieren met eigenaardige ingrediënten. Zo zijn er de “Spacelord Habanero” (een pikante stout met een palet van chocolade-, vanille-en koffiesmaak) en de kriek Vesalius. Dit fruitbier is gebrouwen met de iets meer zurige Schaarbeekse krieken. “Blijkbaar valt het gerstenat in de smaak van de kenner want op biersite ratebeer.com hebben we met de kriek de hoogste Belgische notering voor de fruitbieren behaald”, aldus Steven. Het Brabants bier is dan weer de hoed voor onder andere het “Brabants pintje”, een dorstlesser met licht fruitige en bittere toets. Weldra pakken de mannen ook uit met een witbier en een triple.

Brouw-en vergaderzaal 

In de ruimtes achter het café is de brouwzaal ingericht. Geïnteresseerden kunnen onder begeleiding van de brouwmeesters hun eigen gerstenat brouwen voor het is eender welke gelegenheid. Ondanks dat Bollion enkele van zijn speciaalbieren al vermarkt is het niet de bedoeling met de productie van Het Brouwateljee de baan op te gaan. “Neen, de mensen kunnen onze brouwsels proeven in Het Brouwateljee. Plannen voor een afzetmarkt buiten het café zijn er niet”, luidt het. Op het achtergelegen terras geniet je van de huis gebrouwen pils met zicht op de hopplantage.  Op de eerste verdieping is een vergaderzaal die plaats biedt aan 40 tot 50 personen. Op verzoek worden lunches voorzien.

Achter de toog 

Het café zal worden uitgebaat door Steven en medewerkster Anouk Lespagnard, Jan werkt meer achter de schermen. Hij beheert de papierwinkel en “roert” mee in de brouwketels. Het Brouwateljee is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 23 uur. Op vrijdag doen Steven en Anouk dicht wanneer de laatste klant de zaak verlaat.